Glädje på KD-vaka trots tappad EU-plats

Petra Hedbom/TT

Joakim Goksör/TT

Uppdaterad 2024-06-10 | Publicerad 2024-06-09

Kristdemokraternas toppkandidat till EU-valet Alice Teodorescu Måwe på valvakan på Clarion Hotel Sign i Stockholm.

På Kristdemokraternas valvaka ljöd jublet när EU-parlamentets siffror presenterades. ”Alice, Alice, Alice”, skanderade partikamraterna på plats när det stod klart att KD får ett mandat i EU-parlamentet.

Det blev jubel på KD:s valvaka på Clarion Hotel i centrala Stockholm. Detta trots att det blev lägre valresultat än vad SVT:s vallokalsundersökning först visade.

– Vi skördar en valvinst, säger partiledaren Ebba Busch från scenen.

När nästan alla av 6 275 valdistrikt är räknade hamnar Kristdemokraterna på 5,7 procent. Resultatet ger ett mandat i EU-parlamentet i stället för de två som partiet fick i förra EU-valet.

– Det är ett styrkebesked för Alice Teoderescu Måwe som toppkandidat. Det är ett styrkebesked för vår rörelse att i mötet med väljarna går vi framåt. Det är också ett styrkebesked att vi nu levererar ett starkare valresultat i dag jämfört med valet 2022 – så här ett och ett halvt år in i regeringsställning, säger Busch.

Seger trots mandattapp

Flera partirepresentanter lyfte den tuffa start det innebar för partiet att de fick byta toppkandidat så tätt inpå valet när Sara Skyttedal blev politisk vilde och Teoderescu Måwe tog uppdraget.

Jakob Forssmed, socialminister, ser det också som en seger även om partiet enligt siffrorna tappar ett mandat.

– Byte av toppkandidat sent i processen, men vi har gjort en stark valrörelse, en stark valspurt, och det var inte länge sedan många dömde ut oss. Så det är klart att det här ser bra ut, säger Forssmed.

Mardrömsstart

– Man äger inte väljarna, utan i varje val behöver man vinna väljarna på nytt. Och det har varit ganska välrapporterat i samtliga medier: Kristdemokraternas tuffa utgångsläge. Det är inget att hymla med, säger Busch.

Teodorescu Måwe, som gick in KD i samband med att hon fick uppdraget i januari, säger att hon har fått mersmak på politiken efter många år som politisk debattör.

– Absolut, säger hon till journalister efter att ha varit uppe på scen på valvakan.

Hon tillägger att hon känner sig ödmjuk inför att ha fått möjligheten att bli EU-parlamentariker.

– Och jag klappar mig själv lite på axeln för att jag var modig nog att tacka ja.

Följ ämnen i artikeln