Malka: Hot och våld är priset för yttrandefrihet

Kristin Groth/TT

Publicerad 2024-06-07

Den franske advokaten, författaren och debattören Richard Malka på besök i Stockholm med anledning av två Sverigeaktuella böcker.

Det enda sättet att bevara yttrandefriheten är att ta kampen och inte ge efter för krav på inskränkningar. Det hävdar Richard Malka, mångårig advokat för satirtidningen Charlie Hebdo.

– Vi tror oss köpa fred, men i själva verket förbereder vi oss för krig om vi viker oss nu.

Kampen för yttrandefriheten har varit lång och svår. Nu, när många länder har nått dit, kommer i stället rop om det motsatta. Om att genom lagändringar stoppa koranbränningar, om att censurera uttalanden för att undvika att såra.

Men att backa är fel väg att gå, anser advokaten Richard Malka, som i Frankrike ofta debatterar yttrandefrihetsfrågor.

Malka är i Stockholm för att tala om sina Sverigeaktuella böcker ”Rätten att jävlas med gud” och ”Traktat om intoleransen”, som är sprungna ur de uppmärksammade rättegångarna efter terrordådet mot Charlie Hebdos redaktion i Paris 2015, då tolv personer sköts ihjäl av jihadister. Under hans besök i det försommarvarma Stockholm är säkerhetspådraget stort. Engagemanget för rätten att kritisera religioner har lett till ett liv under dödshot.

”Fruktansvärd signal”

Koranbränningarna i Sverige har lett till hot om terror och diplomatiska utmaningar. Det är ett pris som ett demokratiskt land måste vara berett att betala, anser Richard Malka.

I december beslutade det danska folketinget att förbjuda respektlös behandling av föremål som är av religiös betydelse för erkända trossamfund. Men att ge efter för krav på lagändringar, framför allt andra länders krav, ser Richard Malka som en ”fruktansvärd signal”.

– Budskapet från Danmark blir ju ”hota oss ni bara, för det fungerar. Om ni hotar oss så kommer vi att överge alla våra principer och allt det vi har uppnått hittills”.

Risk för konfrontation

I stället är det enligt honom viktigt att demokratiska länder visar sig kapabla att slåss för sina principer. Annars kommer det alltid att komma fler krav, och risken finns – om länderna inte står emot – att det på sikt kan leda till konfrontation, säger Richard Malka.

– De som ställer dessa krav är de länder som minst av alla respekterar demokratin och friheten. Ska de bestämma hur vår lagstiftning ska se ut?

Inte gränslös

Richard Malka poängterar att han varken är för koranbränningar eller förstörelse av andra böcker.

– Jag anser att det finns mer intelligenta sätt att visa åsikter. Det är bättre att skapa saker i stället för att utradera.

Och yttrandefriheten är inte gränslös, säger han.

– Man har inte rätt att uttrycka något rasistiskt eller homofobiskt eller antisemitiskt. Men man har rätt att säga att en religion är toxisk.

ANNONS