Storskalig attack mot Israel – mycket stoppades

TT

Publicerad 2024-04-14

Iran attackerade Israel med hundratals drönare och robotar i natt.

Nästan alla projektiler sköts ned, enligt Israels militär.

Hur Israel kommer att reagera återstår att se.

Sent på lördagskvällen kom de första uppgifterna om att hundratals drönare och robotar skickats från iranskt territorium, vilket kort därefter bekräftades av både Iran och Israel.

Senare sågs stora svärmar av drönare passera grannlandet Irak. När projektilerna därefter passerade Jordaniens luftrum sköts några av dem ned, skriver den jordanska regeringen i ett uttalande.

Iran hade flera gånger hotat Israel med hämnd efter en attack som dödade högt uppsatta iranska militärer på Irans konsulat i Syriens huvudstad Damaskus den första april.

På flera håll i Israel hade skolorna sedan tidigare stängt och större folksamlingar förbjudits. Människor i norra Golanhöjderna, samt i orterna Nevatim, Dimona, Beer Sheva och Eilat, uppmanades att söka skydd under lördagskvällen.

Vid klockan ett på natten, efter flera timmars spänd väntan, ljöd sirener på flera håll i Israel och smällar hördes runt om i landet.

Majoritet sköts ned

De flesta projektiler sköts ned utanför israeliskt luftrum, vilket Israel fick hjälp av USA och Storbritannien med. Vid klockan halv tre meddelade Israel att det var säkert att lämna skyddsrummen.

Israel attackerades från fyra håll, enligt iranska statliga medier, med anfall från Jemen, Libanon och Irak, utöver Iran. Iran har milisgrupper som agerar som ombud i samtliga dessa länder.

Totalt 170 drönare och över 150 robotar avfyrades mot Israel, de flesta från Iran, enligt Israels militär.

Tidigt på söndagsmorgonen öppnade Israel sitt luftrum igen. Israels militär beskriver det som en stor framgång där ”99 procent” av alla projektiler sköts ned, vilket är svårt att verifiera.

Ett ”litet antal” nedslag har skett i Israel, bland annat på en israelisk militärbas i södra Israel, enligt militären.

Det är första gången som Iran attackerar Israel från sitt territorium.

Iran: Operationen avslutad

Mohammad Bagheri, den iranska militärens generalstabschef, säger i statlig tv att anfallet var en framgång och att det var ”proportionerligt”.

– Vi kommer inte fortsätta operationen, uppger Bagheri.

Även Irans FN-delegation beskriver operationen som avslutad.

”Men om den israeliska regimen gör ett nytt misstag kommer Irans svar att bli betydligt allvarligare”, skriver delegationen på X, enligt AFP.

Under morgonen har Israel utfört flyganfall mot mål i norra Libanon, enligt den israeliska militären. Målen uppges där ha varit militära anläggningar som tillhör den Iranallierade shiarörelsen Hizbollah.

ANNONS