Franske presidenten om frihet: ”Oansvarigt och egoistiskt att neka covidvaccinering”

Emmanuel Macron på besök i Haiti.
Emmanuel Macron på besök i Haiti.

Det är inte frihet, utan oansvarigt och egoistiskt att neka covidvaccinering, menar Frankrikes president Emmanuel Macron.

I flera europeiska länder protesterar människor mot coronapass och krav på vaccinering.

– Det finns inte någon frihet i vilken jag inte är skyldig någon något. Den vilar på ömsesidighet, säger Macron.

I ett tal från Tahiti i Franska Polynesien svarade president Emmanuel Macron de 160 000 demonstranterna.

Vaccinmotståndarna motsätter sig restriktioner och beslutet att bland annat vårdpersonal tvunget måste vaccinera sig. Man måste även vara vaccinerad för att få besöka vissa platser.

– Jag vill skicka ut ett starkt budskap till alla att vaccinera sig. Vi ser det överallt, när vi är vaccinerade är vi skyddade och sprider knappt, i alla fall mycket mindre, viruset, säger Macron.

Han menar att alla får uttrycka sig fritt, men att friheten vilar på ömsesidighet då smittan sprids lättare utan vaccin.

– Blir du allvarligt sjuk av viruset i din frihets namn kanske du hamnar på sjukhus. Då kommer personal att ta hand om dig i stället för någon annan. Det är inte frihet, det kallas oansvarigt och själviskt.

Stora protester i Paris mot vaccinpass.
Stora protester i Paris mot vaccinpass.

Vaccinpassen kan dela upp människor

Italien införde nyligen ett så kallat ”green pass” som krav för att få komma in platser som barer, restauranger, biografer och gym.

I helgen protesterade ett tusental personer i olika delar av landet. Främst högerpolitiker har motsatt sig passet och menar bland annat att det är diskriminerande.

Samtidigt har vaccineringen i landet skjutit i höjden.

Även i Tyskland talas det om att införa ett pass om smittspridningen fortsätter att öka, trots att nästan hälften av befolkningen vaccinerat sig.

Enligt förbundskansler Angela Merkels stabschef Helge Braun kan antalet nya fall av covid-19 nå upp till 100 000 om dagen om inte fler tyskar vaccinerar sig inom två månader.

– Det kan betyda att det inte längre kommer vara möjligt för ovaccinerade personer, även om de har testat sig, att besöka platser som restauranger, biografer och arenor, säger han till tidningen Bild am Sonntag.

Samtidigt har Angela Merkel och flera andra ledande politiker försäkrat att Tyskland inte kommer att göra det obligatoriskt för delar av befolkningen att vaccinera sig.

Vaccinpass kan införas i Sverige

Även i Sverige har det demonstrerats mot restriktionerna.

Enligt vaccinforskaren Ali Mirazimi är inte vaccinmotståndet lika stort som i andra länder, vilket talar för att vi inte kommer att behöva införa liknande åtgärder.

Samtidigt kan de bidra till att minska smittspridningen.

– Det är svårt att uttala sig om huruvida det här kommer bli en verklighet i Sverige eller inte. I Sverige hoppas vi att man med hjälp av information och transparens kan övertyga alla om att det här är väldigt bra vaccin och att man ska vaccinera sig. Sedan om det inte fungerar och andra åtgärder måste komma till, det får expertmyndigheter titta på och komma med förslag, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE