Glädjeskutt när Getrud kom hem

avAdam Westin, Susanna Nygren

NYHETER

Geten Getrud blev rikskänd sedan polisen räddat henne från en stekhet bil i Stockholm. Hon hade blivit bortförd från sin gethage i Skåne. I dag, en och en halv vecka efteråt, fick hon äntligen återförenas med sin familj.

– Det är bara total lycka. Jag kan nästan inte hålla tårarna borta, säger Victoria Mårtensson Winberg, matte.

1 av 6 | Foto: KRISTER HANSSON
”Det är bara total lycka”, säger Victoria Mårtensson Winberg, matte.

Klockan fem över halv sju rullade Volkswagenkombin in på gårdsplanen till getfarmen. Där väntade Getruds matte, husse, lillhusse och bästa kompis geten Kola otåligt. 

Getrud var ivrig att komma ur hundburen hon fått åka i hela vägen från Stockholm till Hässleholm. Först blev det ett puss – och kramkalas med matte Victoria Mårtensson Winberg. 

– Lilla Getrud, nu är du hemma. Vad jag har saknat dig. Nu får du nog sova i min säng i natt, sa Victoria Mårtensson Winberg när hon hade fått geten i famnen. 

Kompisen Kola väntade

Efter en stunds kramande ville Getrud ner på marken. Där väntade gulvita kompisen Kola. Getterna hälsade försiktigt på varandra med ett mjukt bräkande. Getrud verkade lättade men lite förvånad över att vara hemma på getfarmen Glada Geten utanför Hässleholm. 

– Hon har varit så lugn i bilen och skött sig jättebra. Vi har gjort ett par stopp på vägen där hon har fått komma ut och skutta lite, säger Adina Velander, vän till familjen som körde Getrud hem.

Höjdpunkten på kvällen var när Getrud till sist fick komma in i hagen till de andra 40 getkompisarna. Hon var lite försiktig till en början. Några flockmedlemmar var framme och hälsade på getvis – med än lätt stångning. 

Efter kvällsmaten släppte allt för Getrud. Hon galopperade runt i hagen som tokig – skuttade upp och ned på trästockar och firade med några rejäla glädjehopp.

– Jag har sovit dåligt på nätterna när hon har varit borta. Jag har varit orolig för hur vi ska få hem henne, berättade Victoria. 

Fått bo på Skansen

Problemet var att polisen inte ville släppa iväg Getrud till sin ägare förrän den som stulit henne gett sig till känna och medgett att hen inte ville ha tillbaka geten. 

Under tiden har Getrud fått bo ensam i en box på Skansen i Stockholm. Hemma har bästa getkompisen Kola varit helt utom sig.

– Hon har bräkt helt hysteriskt när man kommer. Mycket mer än vanligt så man kan verkligen säga att hon har varit orolig, berättade Victoria.

Till slut hörde personerna som fört bort Getrud av sig till polisen och sa att de inte ville ha henne. Då kunde Getrud få åka hem. 

Två misstänkta för stölden

Två personer misstänks för stölden av Getrud. De har ännu inte hörts av polisen.

–  Förhoppningsvis kommer vi kunna hålla förhör med dem under nästa vecka eller i veckan därpå, säger Lena Jacobsson, förundersökningsledare och inspektör på Djurskyddspolisen. 

Brottsrubriceringen är djurplågeri samt stöld alternativt häleri. Getrud befann sig i en het bil då hon påträffades den 26 maj, men inget tyder på att geten har varit utsatt för värre djurplågeri än så, uppger förundersökningsledaren.

Om personerna skulle åtalas och dömas är det mest troligt att straffet blir dagsböter.

– Det är det som det brukar landa på när det gäller hundar i motsvarande situation, säger Lena Jacobsson. 

1 av 3 | Foto: PRIVAT
Getrud med sin bästa vän ”Kola” – och Victorias son.