Donald Trump: ”Vi måste sluta vara politiskt korrekta”

avEmma Lindström

USA:s president Donald Trump har reagerat på attacken i London genom att uttrycka sin ilska på Twitter.

Han ger sig på Londons borgmästare och skriver att ”Vi måste sluta vara politiskt korrekta”.

Samtidigt har Trump också fått hård kritik för att ha utnyttjat lördagens terrordåd för att återigen lansera sitt inreseförbud.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / TT NYHETSBYRÅN

Efter attacken i London, som kostade flera personer livet och skadade ett femtiotal, har världsledare uttryckt sin sorg och sitt stöd för offren.

Tre gärningsmän körde en vit skåpbil på London Bridge och körde på flera personer. Sedan tog sig gärningsmännen till Borough Market där de knivattackerade flera människor.

Uttryckte sorg

USA:s president Donald Trump skrev att USA fanns för Storbritannien och skulle göra vad landet kan för att hjälpa till.

”Vi är med er. Gud välsigne!” skrev Trump.

Hårdare ord

Men några timmar senare var tonen en annan. ”Vi måste sluta vara politisk korrekta och börja bry oss om säkerheten för vårt folk. Om vi inte är smarta kommer det bara bli värre”, skrev Trump i den första av tre tweets som han postade vid halv två-tiden, svensk tid.

Han fortsatte med att ge sig på Londons borgmästare Sadiq Khan.

Borgmästaren har gjort ett uttalande, som bland annat Independent publicerat, där han fördömer attacken och berättar att fler poliser än vanligt kommer att vara i tjänst under den närmsta tiden. Han säger också att ingen behöver vara orolig om den ser polispatruller.

– Londonbor kommer lägga märke till utökad polisnärvaro under dagen och några dagar framåt. Det finns ingen anledning att bli orolig, sa Sadiq Khan, skriver Independent.

Donald Trump tar Sadiq Khans uttalande ur sitt sammanhang och kommenterar så här:

”Minst sju döda och 48 skadade i terrorattack och Londons borgmästare säger att det inte finns ’någon anledning att vara orolig!’”

Presidenten, som absolut inte vill förbjuda vapen, har även reagerat på att det inte förs någon debatt om vapen.

”Har ni märkt att vi inte har en vapendebatt just nu? Det är på grund av att de använde knivar och en skåpbil!”

Borgmästaren Sadiq Kahn är inte speciellt intresserad av att svara på presidentens tweets, rapporterar AFP. Han tycker att han ”har viktigare saker att göra”.

Hård kritik för sin inrese-tweet

Samtidigt har Trump fått hård kritik då han påstås ha utnyttjat lördagens terrordåd för att återigen lansera sitt inreseförbud för folk från ett urval muslimskt dominerade länderna, skriver både The Guardian och CNN.

Detta då Trumps första kommentar efter attackerna inte var några kondoleanser utan en uppmaning till de amerikanska domstolarna om att godkänna hans presidentorder.

”Vi måste vara smarta, vaksamma och hårda. Domstolarna måste ge oss våra rättigheter tillbaka. Vi behöver inreseförbudet som en extra säkerhetsnivå!”.

En stund senare kom dock ett nytt inlägg med uppmaningen om att USA finns där för Storbritannien och ska göra vad de kan för att hjälpa landet.

Flera personer, däribland terrorexperter och jurister, har dock reagerade kraftigt på det första inlägget, och den brittiska människorättsaktivisten Adam Wagner, skrev bland annat att ”jakten på politiska poäng är det absolut sista vi behöver just nu”.

ARTIKELN HANDLAR OM