Aftonbladet/Inizio: Annie Lööf vann debatten

avPär Karlsson, Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

Centerpartiets Annie Lööf vann söndagskvällens partiledardebatt i SVT, enligt en undersökning från Aftonbladet/Inizios opinionsundersökning.

– Hon har en väldig medvind just nu, säger opinionschef Karin Nelsson.

Den svagaste insatsen anses Miljöpartiets Isabella Lövin ha stått för.

1 av 8 | Foto: URBAN ANDERSSON

När riksdagens partiledare drabbade samman i Agendas partiledardebatt stod ämnena sjukvård, invandring, skola samt lag och ordning på dagordningen.

I en undersökning gjort av Aftonbladet/Inizio anser flest att Centerns partiledare Annie Lööf gjorde bäst ifrån sig.

– Hon har ett ökat partistöd i ryggen och stort förtroende från väljarna. Det självförtroende som hon har just nu gick igenom rutan under debatten, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

”Roligt att min insats uppskattas”

Deltagarna i undersökningen har betygsatt partiledarnas insatser på en femgradig skala. Annie Lööf får snittbetyget 3,6.

– Det är självklart roligt att människor uppskattar min insats i debatten och de förslag om jobb i hela landet, ökad trygghet och en närmare vård som jag lyfte fram. Det blev tydligt i debatten att det behövs ett nytt ledarskap för Sverige, säger Annie Lööf till Aftonbladet.

På andra plats i undersökningen kommer Liberalernas Jan Björklund med snittbetyget 3,3.

– Han kom väldigt starkt på slutet av debatten. Han fick mycket utrymme i skolfrågan och fällde några roliga kommentarer. Han har varit med länge och är trygg i sådana här situationer, säger Karin Nelsson.

På tredje plats kommer Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson med snittbetyget 3,1.

– Hans sympatisörer är väldigt trogna. De står bakom honom i större utsträckning än andra partiföreträdares sympatisörer, säger Karin Nelsson.

På fjärde plats kom KD-ledaren Ebba Busch Thor med snittbetyget 3,0.

”Pratade i munnen på varandra”

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin anses ha gjort sämst ifrån sig. Hon får 2,2 i snittbetyg.

– Miljöpartiet krymper i opinionen och hon har det motigt även i förtroendemätningar. Hon är ganska ny i de här situationerna och kommenterade själv att det var svårt att komma fram. Hon hade också en otacksam uppgift att diskutera skolfrågan mot Jan Björklund, säger Karin Nelsson.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommer på delad femte plats med Anna Kinberg Batra (M) och Jonas Sjöstedt (V). De får 2,9 i snittbetyg.

– Både Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra pratade rätt mycket i munnen på varandra. Han har inte den politikerbakgrund som många av de andra har och har även tidigare haft svårt i den här typen av debatter, säger Karin Nelsson.


1 av 6 | Foto: PONTUS ORRE
Publicerad: