Kungen tog på sig vikingahjälm och invigde museum

NYHETER

Det nya museet Vikingaliv på Djurgården har invigts och kungaparet var på plats.

– Historien är rörlig materia. Genom forskning och ny teknik gör vi ständigt nya upptäckter om vårt förflutna, sa kungen i sitt tal.

I dag öppnar museet Vikingaliv för allmänheten, ett museum som på 2 000 kvadratmeter helt är tillägnat vikingatiden.

På fredagen gjorde kungaparet entré för invigningen av Vikingaliv.

– Historien är rörlig materia. Genom forskning och ny teknik gör vi ständigt nya upptäckter om vårt förflutna. Till exempel fick vi häromdagen veta att forskare lyckats spåra en del av Vasaskeppets virke till ekskogar i Polen. Ett land som Sverige då låg i krig med, sade kung Carl XVI Gustav i sitt tal.

Men innan han klippte bandet och höll sitt tal passade kungen själv på att prova på vikingalivet och tog på sig en vikingahjälm.

Rekonstruerad vikingaman genom DNA-teknik

Museet vill visa livet som viking utifrån olika perspektiv med fakta och de senaste upptäckterna. En del av utställningen handlar om kvinnor och barnens roll och hur man bodde och levde under vikingatiden.

Förutom utställningar och filmer finns även en rekonstruktion av en viking i naturlig storlek som gjorts med hjälp av DNA-teknik.

– Jag vill ge en eloge till er som på olika sätt hjälpt till att förverkliga detta museum. Genom ert arbete bidrar ni till att öka kunskapen om vår gemensamma historia. För att ta ut kursen framåt behöver vi veta var vi kommer ifrån. Det gällde på vikingarnas skepp och det gäller oss här i dag, sade kungen i sitt tal och hoppades också på att museet skulle locka ännu fler besökare till Djurgården.

Kungliga hattar vi minns

1 av 7 | Foto: Bo Möllstam
Vid VM i plöjning 1976.
ARTIKELN HANDLAR OM

Museum

Historia

Teknik