Nordkorea om Parisavtalet: Trump är egoistisk

NYHETER

WASHINGTON. President Trumps beslut om att lämna Parisavtalet har bemötts med kraftig kritik både från USA och omvärlden.

Nu ger även Nordkoreas diktator Kim Jong-un sin släng av sleven.

”Beslutet är höjden av egoism och moraliskt vakuum och sker på bekostnad av hela planeten”, skriver Pyongyang enligt CNN.

1 av 2 | Foto: TT
Donald Trump.

Det var förra torsdagen som Trump meddelade att USA drar sig ur Parisavtalet från 2015 – ett beslut som mötts av kraftig kritik både inom landet och från omvärlden.

– Vårt uttåg ur avtalet representerar en bekräftelse av vår självständighet, sa Trump i samband med att han förkunnade sitt beslut.

Nu sluter även Nordkorea upp i ledet av kritiker.

”Höjden av egoism och moraliskt vakuum”

I ett uttalande från Pyongyang på tisdagen beskrivs beslutet vara ”höjden av egoism och moraliskt vakuum” och att USA bara ser till sitt eget välbefinnande och bästa – på bekostnad av hela planeten.

”USA:s egoistiska handling får inte bara allvarliga konsekvenser för de internationella ansträngningarna att skydda miljön, utan utgör även en stor fara för andra områden”, säger en talesman för det nordkoreanska utrikesdepartementet, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Till skillnad mot USA har Nordkorea skrivit under Parisavtalet och har även ”förklarat krig” mot skogsskövling, och sägs även ha tagit till sig förnybar energi, bland annat i form av vattenkraft.

Kopplar ihop klimatpolitik med kärnvapen

Utom USA är det bara Syrien och Nicaragua som inte ingår i Parisavtalet.

Enligt CNN tar dock den statliga nyhetsbyrån KCNA varje chans att rikta kritik mot amerikansk politik inom flertalet områden.

I tisdagens uttalande kopplade Pyongyang även ihop USA:s klimatpolitik med de ”orimliga och hänsynslösa” åtgärderna som landet vidtagit kring Nordkoreas kärnvapenprogram.

ARTIKELN HANDLAR OM