Marawi genomsöks på jakt efter terrorister

avMaja K Nilsson

NYHETER

Filippinernas militär genomsöker husen i staden Marawi i jakten på terroristledaren Isnilon Hapilon och hans anhängare.

– Detta kommer att bli deras grav. Vi måste slutföra det här, säger president Rodrigo Duterte.

Civila viftar med vita flaggor från sina hus för att visa att de inte tillhör de stridande.

1 av 10 | Foto: Bullit Marquez / AP TT NYHETSBYR N

Delar av staden Marawi i Filippinerna har varit belägrad av IS sedan en misslyckad räd under torsdag natt. Militären var då på jakt efter terroristledaren Isnilon Hapilon, men han lyckades komma undan och hans allierade tog över delar av staden, brände ner byggnader och tog gisslan.

Militären söker nu igenom staden Marawi och dess 200 000 invånarna. Militären uppges gå från hus till hus och civila sägs vifta med vita flaggor, skriver AP. Samtidigt avfyrar helikoptrar missiler mot de områden i staden som är belägrade av rebeller.

En av militärens talesperson berättar att de nu arbetar med att rensa staden på militanta.

– Jag lider med de civila och kvinnorna som är i och nära området, de sitter fast mitt i konflikten. Jag hoppas det tar slut snart, säger talespersonen Restituto Padilla.

Minst 54 döda i striderna

Militären har försökt evakuera hus men alla vill inte lämna eftersom de vill vara kvar och vakta sina hus.

Uppgifterna om hur många som har dödats i striderna skiljer sig, men minst ska 54 personer dödats, varav 41 terrorister och 13 soldater. Det finns däremot inga uppgifter om hur många civila som dött.

– Ni får gripa vem som helst och söka igenom hus utan husrannsakningsorder, har president Rodrigo Duterte sagt till soldaterna för att stoppa terroristernas framfart.

Men samtidigt är presidenten öppen för dialog med de rebellerna.

– Vi kan fortfarande prata om det, men för ni som är inpiskad terrorist och inte kan övertygas om att sluta kriga, låt oss då slåss.

”Detta kommer att bli deras grav”

Hapilon ska fortfarande hålla sig gömd inne i staden. Räden för att hitta honom och frigöra staden från hans anhängare, genom att söka igenom alla hus, förutspås ta en vecka, enligt en general.

– Detta kommer att bli deras grav. Vi måste få slut på det här, säger general Eduardo Ano till AP.

Hapilon är ledare för Abu Sayyaf som svor trohet till Islamiska staten 2014. Han är på Washingtons lista över de mest eftersökta terroristerna och fem miljoner dollar är satt som belöning till den som hjälper till att ge information till att han grips.

Skämtar om våldtäkt – under krigsrätten

Landets president sade i ett tal till de stridande soldaterna på ön Mindanao att han tar på sig allt ansvar under krigsrätten – inklusive våldtäkt.

– Under den här krigsrätten och konsekvenserna av krigsrätten så är jag ensam ansvarig. Bara gör ditt jobb så tar jag hand om resten, sade Duterte skriver Reuters, och fortsätter.

– Om du våldtar tre kvinnor, erkänner jag, jag tar på mig det, säger presidenten som senare efter kritik menar att det var ett skämt.

Det är inte första gången som Duterte skämtar om våldtäkt, förra året mindes han ett fängelseupplopp 1989 där en missonär från Australien dödades och fångar ställde sig i kö för att våldta henne.

Presidenten sa då att hon var ”vacker” och att han skulle varit den första att ställa sig i kön.

Uttalandet bad han senare om ursäkt för.

ARTIKELN HANDLAR OM