58 kor på rymmen – räddningsinsats i myr

NYHETER

76 kor rymde under natten från en gård i Vindeln i Västerbotten. 16 kor har än så länge återfunnits. Räddningstjänsten arbetar just nu med att dra upp två av korna ur myr- och sankmark.

– Vi har fått larm att det är två stycken som har gått ned sig i myrmark eller sankmark och kommer inte därifrån. Vår räddningsstyrka från Vindeln är på platsen nu och ska försöka hjälpa dem upp, säger Christer Björkman hos Räddningstjänsten.

Räddninginsats i myrmark

Det var runt 15.30 tiden som larmet kom till SOS om att två av de försvunna korna återfunnits i myrmarken, skriver SVT. Christer Björkman berättar för Aftonbladet att myren ligger vid Kulbäcksliden, norr om Vindeln. De har minst sex personer på plats för att undsätta de nödställda korna.

– Det vi gör är att försöka få breda spännband runt kossorna för att avlasta tyngden och hjälpa dem upp. Det brukar vara lite bökigt, det är ju inga lätta djur. Men det brukar kunna funka bara de är lite alerta och pigga, säger han.

Det var privatpersoner på jakt efter de 76 bortsprungna korna som larmade SOS till platsen. 16 av korna har hittills hittats vid E12 Hednäs. Fortfarande saknas dock över 50 kor.

– Vi har ingen aning när de försvunnit, de har rymt och måste ha blivit skrämda av något djur eller flygplan. De är flockdjur så kutar en kutar alla de är dessutom ungdjur och förstagångsdjur som aldrig varit ute tidigare, säger kornas ägare Annethe Nilsson till SVT.

Polisen meddelar att de förrymda korna kan innebära trafikhinder, och att Trafikledningscentralen har meddelats för att gå ut med en varning. Däremot görs ingen utryckning från polisens sida.

ARTIKELN HANDLAR OM