Här är tipsen när världsledarna ska möta Trump

”Håll det kort och ge honom en seger”

avEbba Thornéus

WASHINGTON. När världens mäktigaste man har svårt att fokusera längre än 30 sekunder gäller det att utarbeta taktiker.

Så resonerade diplomater och ambassadfolk som utarbetade en lista med tips inför president Donald Trumps första utlandsresa.

”Håll det kort, ge honom komplimanger och en seger” lyder några av tipsen.

1 av 2 | Foto: Richard Drew / AP TT NYHETSBYRÅN
Mahmoud Abbas, palestinsk ledare.

I dag, fredag, inleder president Donald Trump in första utlandsresa som president.

Första stoppet blir Saudiarabien, följt av Israel, Vatikanstaten, Natomöte i Bryssel samt G7-mötet på Sicilien.

Under sin nio dagar långa resa kommer Trump att möta ett dussintal olika världsledare, bland annat från hela den muslimska världen, påven, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, hans palestinska motsvarighet, Mahmoud Abbas. samt ledarna för de 28 Nato-länderna.

För utländska ledare som funderat på hur de bäst ska fånga den yvige presidentens uppmärksamhet har anställda på ländernas ambassader i Washington skickat över en samling tips till ledarna i sina hemländer.

”Prata inte om valkampanjen”

Här är den sammansatt lista för hur man hanterar en livlig, viljestark ledare, utan erfarenhet från världsscenen men med smak för personlig diplomati och glamour:

  • Håll det kort – för Trump fungerar inga halvtimmeslånga monologer.

  • Anta inte att han känner till landets historia eller dess huvudpunkter.

  • Ge honom komplimanger för hans storartade valseger

  • Få honom att framställas mer fördelaktigt än president Barack Obama.

  • Påminn honom inte om vad han sa under sin valkampanj

  • Håll kontakt regelbundet.

  • Ta inte med en hel inköpslista, ge honom en deal som han kan kalla en seger.

”Gillar att vinna åt sig själv”

Utöver detta har Trumps delegation även uttryckt en önskan om korta presentationer och mycket visuella hjälpmedel, speciellt kartor.

Peter Westmacott, en före detta brittisk ambassadör i USA, har även ytterligare några punkter som han menar kan vara bra för världsledarna att ha i åtanke.

– Om du ska förbereda människor på Donald Trump så bör du tänka på att han fortfarande är en kille som fokuserar på segrar – han gillar att vinna både för USA men också för sig själv i bilaterala möten, säger han till New York Times och fortsätter:

– För det andra, han är en affärsman, en pragmatiker. Och för det tredje så är detta är en kille med begränsad uppmärksamhet. Han vill absolut inte lyssna på besökare som drar på en halvtimme - eller längre om de behöver en tolk.

76 samtal med 43 ledare

Under sin första tid som president har Trump har varit en mycket aktiv samtalspartner med flera utländska ledare. Under sina första 100 dagar var han värd för 16 möten med utländska ledare och i måndags hade han haft 76 telefonsamtal med 43 ledare. Under den här veckan har han även tagit emot kronprinsen i Förenade Arabemiraten, presidenten i Turkiet och presidenten i Colombia, samtidigt pratat i telefon med ledare som kung Abdullah II från Jordanien och premiärminister Benjamin Netanyahu i Israel.

Kan ringa upp spontant

Trump är också känd för, till skillnad från tidigare presidenter som var mer strategiskt förberedda inför viktiga telefonsamtal, att spontant ringa upp olika ledare men mindre viktiga eller inga konkreta meddelanden alls.

När exempelvis Storbritanniens premiärministern Theresa May eller Tysklands förbundskansler Angela Merkel har velat prata med honom har han hälsat att han kommer att ringa upp inom några minuter, utan att insistera på att få reda på syftet med samtalet uppger diplomater för New York Times.

Uppskattar personliga relationer

Enligt många som träffat presidenten är även personkemi och att man visar uppskattning för hans familjemedlemmar mycket viktigt.

– Han vill omedelbart få människor att känna sig bekväma, säger Dina Kawar, ambassadör från Jordanien, vars kung Abdullah har träffat Trump två gånger.

– Han värderar personliga relationer och är en väldigt varm ledare, en väldigt varm person med en mycket personlig framtoning, sa Australiens premiärminister Malcolm Turnbull efter ett personligt möte med Trump i New York.

ARTIKELN HANDLAR OM