Här möter Fredrik späckhuggarna – på västkusten

avJonna Claesson

NYHETER

När Fredrik Jonasson var ute och fiskade kräftor vid Koster, kändes det som vilken dag som helst. Tills dess att fyra späckhuggare kom och gjorde honom sällskap förstås.

– Det kom fyra, fem stycken på en gång, berättar han.

Foto: Privat
Fredrik Jonasson på fiskebåten utanför Koster

Det var under torsdagen som Fredrik Jonasson var ute och fiskade kräftor utanför Koster på Västkusten, skriver Göteborgs-Posten.

– Jag jobbar på en fiskebåt som utgår från Strömstad. Vi brukar ligga en timme ut på utsidan av Koster och fiska året runt, säger han till Aftonbladet.

Förmiddagen började som vilken dag som helst men när han stod framme på däck såg han plötsligt vita fläckar som rörde sig under vattenytan.

– Först trodde jag att det var plast eller skräp av något slag men ju närmare det kom vattenytan förstod jag att det var något helt annat. Det var späckhuggare, säger han och fortsätter:

– Jag har önskat att få se späckhuggare någon gång och nu kom det fyra, fem stycken på en gång.

”Man får ha lite tur”

Fredrik berättar att fiskare har sett späckhuggare och andra stora djur i krokarna förr.

– Det ska mycket till. Man får ha lite tur. Jag vet att de såg späckhuggare i Koster-området förra året. Men min kollega som jobbat här i femton år har aldrig sett späckhuggare, säger han och fortsätter:

– Jag har verkligen hoppats på att få se dem någon gång och nu har jag gjort det. Jag kastade mig på telefonen och började filma. Så är det ju nu för tiden, filmas det inte har det inte hänt, säger han och skrattar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kräftor

Strömstad

Fiske