Katterna lämnas åt sitt öde – nu säger Kicki ifrån

avJonna Claesson

Publicerad:
Uppdaterad:

Under sommarmånaderna överges många katter åt sitt eget öde, nu har Christina Kicki Nylander, som driver föreningen Smålandskatten, tröttnat.

– Jag blir så trött. Så fort det blir semester blir folk dumma i huvudet, säger hon.

Foto: Privat
En av alla katter som lämnats på Kickis trädgård de senaste dagarna.
Foto: Privat
Christina Kicki Nylander har tröttnat på att människor överger sina kattter.

Det finns mellan 150-200 000 hemlösa katter i Sverige. Varje sommar släpps tusentals katter ut i vildmarken, vissa blir överkörda, några svälter ihjäl och ett fåtal plockas upp av förbipasserande.

I förra veckan intervjuades Christina Kicki Nylander, som driver föreningen Smålandskatten, angående de så kallade sommarkatterna. Sedan dess har hon haft det fullt upp och vaknat upp till nya kattungar i trädgården var och varannan dag.

– Jag kan sätta min högra hand på att någon har läst tidningen och tänkt att någon annan kan ta hand om deras problem, säger hon.

”Plötslig allergi”

Förr pratades det mycket om sommarkatter, katter som införskaffades till sommaren och sedan blev övergivna när semestern slutade men nu för tiden överges katterna även innan semestern.

Christina berättar att det alltid är en topp av upphittade katter strax efter midsommar.

– Det blir alltid likadant, folk ringer och ber mig ta in deras katter på katthemmet för att de har fått plötslig allergi, egentligen ska de bara på semester. Jag vet ju att de slänger katterna i diket om jag inte tar hand om dem.

Foto: Privat
Här om dagen hittade Kicki en påkörd katt utanför hennes hus. Den hade förmodligen dumpats på vägen utanför hennes hus.

Christina räddar självklart så många katter hon kan, men att människor har börjat lämna kattungar i hennes trädgård ställer hon sig inte positiv till.

– Härom dagen hittade jag en överkörd kattunge på vägen här utanför, ett syskon till en annan katt jag hittade någon dag tidigare. Då blev jag så less att jag satte mig ned vid vägkanten och grät. Den var max fem veckor. Jag får hål i hjärtat, själen och plånboken, säger hon och fortsätter:

– Det är jag och mina kollegor som åker ut och fullkomligt skrapar bort andras katter från vägen. Det är hemskt.

Krävs en förändring

Christina hoppas på att fler börjar id-märka sina djur och registrerar till Djur-id och Sverak samt vaccinerar sina katter.

– Vi är emot all huskattsavel, vill man ha en katt finns det jättemånga att ta över. Man kan inte skaffa kattungar bara för att det är roligt en liten stund. Det bästa vore om priset höjdes också, det är ingen som lämnar en hundvalp för 8000 i skogen, ensam för att dö.

Dessutom hoppas hon att fler börjar anmäla upphittade katter till polisen och lämnar vittnesmål om de sett personer som dumpat katter.

– Lämna inte katterna vid vägen, ska du ändå vara ett svin kan du väl lägga katterna i en kartong eller i en bur med mat och vatten hos ett katthem.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Katter

Allergi

Semester