Beskedet: Arbogakvinnan inte psykiskt sjuk

avGustaf Tronarp

Varken Arbogakvinnan Johanna Möller eller hennes ex-pojkvän Mohammad Rajabi lider av någon allvarlig psykisk störning. Det slår Rättsmedicinalverket fast.

Beskedet innebär att Möller och Rajabi kan dömas till fängelse för mord, anstiftan till mord och mordförsök.

– Enligt min personliga uppfattning kan det inte leda till annat än en livstidsdom, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem om Arbogakvinnans straff.

1 av 4 | Foto: MARCUS ERICSSON
Johanna Möller är inte allvarligt psykiskt störd, enligt den rättspsykiatriska undersökningen.

Västmanlands tingsrätt har slagit fast att Arbogakvinnan Johanna Möller, 42, är skyldig till mord på sin pappa Göran Möller, mordförsök på sin mamma samt anstiftan till mord på maken Aki Paasila. Hennes tidigare pojkvän Mohammad Rajabi har även han funnits skyldig till mord på 42-åringens pappa samt mordförsök på mamman.

Kan få fängelse

Tingsrätten begärde att en rättspsykiatrisk utredning skulle genomföras innan Möller och Rajabi får sina straff. Den är nu färdig. I utlåtandet skriver Rättsmedicinalverket att de två inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

Verket slår fast att det därmed inte finns några förutsättningar att överlämna det före detta kärleksparet till rättspsykiatrisk vård. Det innebär att Johanna Möller och Mohammad Rajabi med all sannolikhet kommer att dömas till fängelse.

”Har huggit mig i ryggen”

Trots att tingsätten konstaterat att bevisningen mot henne och ex-pojkvännen är övertygande så fortsätter Johanna Möller att hävda sin oskuld.

Tidigare i juli skickade hon ett brev till Aftonbladet. Där gick 42-åringen till hårt angrepp mot sin familj:

”Min mamma, syster och min äldsta dotter har brutalt huggit mig i ryggen, ljugit i rättegången.”

”Jag känner mig som den lilla 3-åringen igen, som mamma frös ut i veckorna när min pappa var borta och jobbade.”

Expert: Möller kan få livstid

Den osannolika historien om Arbogamorden började rullas upp när Johanna Möller och Mohammad Rajabi greps i augusti förra året. Några veckor före det hade Gunnar Möller mördats och hans hustru skadats svårt i parets sommarstuga i Arboga. I slutet av augusti återupptogs förundersökningen om Johanna Möllers make Aki Paasilas död. Han avled i vad polisen inledningsvis betraktade som en drunkningsolycka 2015.

Enligt rättsliga experter är det troligt att både Arbogakvinnan och ex-pojkvännen kommer att få långa fängelsestraff. Den tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem tror att Johanna Möller kommer att dömas till livstid.

– Om tingsrätten dömer för alla de åtalade gärningarna, som det ser ut att bli, så är det mer än ett mord för det första. Där tillkommer mordförsöket som hon då också medverkat till. Det kan enligt min personliga uppfattning inte leda till annat än en livstidsdom, säger han till TT.

Det är svårare att förutse vad Mohammad Rajabi kommer att få för straff, enligt Alhem.

– Det finns möjligheten att han påverkats av henne. Han är dessutom ung. Jag skulle tro att det blir ett tidsbestämt straff.

Huvudförhandlingen i det uppmärksammade målet återupptas den 7 augusti. Dom väntas ungefär två veckor efter det.