Linnea, 21, hyrde ut sin lägenhet – fick tillbaka den i kaos

Av: Emma Lindström, Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

När Linnea Lundkvist, 21, återtog sin lägenhet efter att ha hyrt ut den i andra hand möttes hon av äckel och stank.

Den nyrenoverade bostadsrätten var täckt av sopor, kläder och matrester – från golv till tak.

– Jag hade aldrig i mina värsta mardrömmar kunnat föreställa mig detta. Det var misär, säger hon.

Linnea Lundkvist hyrde ut sin tvåa i Västerås i maj i år eftersom hon skulle bli sambo. Kontraktet skrevs på ett år. I början verkade allt fungera.

Andrahandshyresgästen betalade den första månadshyran utan problem. Men den andra blev försenad, och när den tredje också var sen anade Linnea oråd.

– Det var mycket ursäkter om att banken krånglade. Men jag gick till banken och de hade inte haft några problem, säger hon.

– Jag ville inte riskera något och bestämde mig för att säga upp den här tjejen oavsett om pengarna skulle komma in eller inte.

Luktade från lägenheten

Utflyttningsdag sattes till sista oktober. Men allting ändrades när bostadsrättsföreningen kontaktade Linnea Lundkvist redan den 2 augusti.

– De hade fått klagomål från mina grannar att det luktade från lägenheten. De trodde att det kunde ha hänt henne något. När man inte fick kontakt med henne beslöt sig fastighetsägaren att gå in i lägenheten.

Det som mötte fastighetsägaren och senare även Linnea Lundkvist var ett obehagligt kaos.

– Det var misär. Jag hade aldrig i mina värsta mardrömmar kunnat föreställa mig detta. Man kan ha stökigt, men det där var misär, säger hon.

Kvinnan som hyrt lägenheten hade inte som avtalat bott där ensam, utan med sambo och två barn. Efter att Linnea Lundkvist sett hur det såg ut bad hon kvinnan att flytta omedelbart.

”Det är matrester på väggarna”

Nu behöver lägenheten saneras och renoveras.

– Jag hade en nyrenoverad tvåa. Nu, efter att vi har kollat mer med hjälp av saneringsbolaget, vet vi att alla ytskikt är förstörda.

– Det är matrester på väggarna. Det har kladdats, jag vet inte om det är färg eller smuts, på alla väggarna. Inredningen i badrummet är förstörd och det är stopp i avloppet.

Linnea Lundkvist har varit i kontakt med både socialförvaltningen och polisen. Hon har hörts av polisen men fått beskedet att ärendet troligtvis kommer att läggas ner.

”Godtrogen och naiv”

Så här i efterhand är hon självkritisk. Hon tog varken kreditupplysning på andrahandshyresgästen eller bad om att få se brottsregistret.

– Jag har varit godtrogen och naiv till den här tjejen som desperat letade bostad. Det är lätt att vara efterklok, men jag kollade inte upp något, mer än att jag ordnade ett godkännande från styrelsen.

– Jag vill uppmana andra att vara noggranna och ta referenser från tidigare hyresvärdar.

Går att söka skadestånd

Eva Sörqvist, förenings- och fastighetsjurist vid HSB Riksförbund, säger att det går att söka skadestånd för en förstörd lägenhet och kräva tillbaka utebliven hyra.

– Det jag ser att hon kan göra är att hon kan kräva betalt för hyrorna hon inte verkar fått in. Då kan man ansöka till kronofogden om betalningsföreläggande, säger hon.

Vill man ha skadestånd för att en hyresgäst förstört en lägenhet ska det avgöras i domstol.

– Det gör man genom att skicka till tingsrätten och väcka skadeståndstalan om vilken skada man anser att personen gjort och vad man kräver, säger Eva Sörqvist.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN