Hemmabyggda ubåten sjönk i Öresund

Den hemmabyggda ubåten som försvann i Öresund har sjunkit. Det uppger den danska försvarsmakten.

Farkostens konstruktör, uppfinnaren Peter Madsen, fick rädda sig genom att hoppa i vattnet.

– Han vinkade till en räddningshelikopter, och medan han gjorde det så sjönk ubåten, säger ett ögonvittne till tidningen BT.

Peter Madsen lämnade hamnen i Köpenhamn i sin ubåt Nautilus på torsdagskvällen. Madsen hade inledningsvis sällskap av en journalist som arbetade med ett reportage om honom. Enligt Sydsvenskan är journalisten svensk. Det var dennes partner som slog larm efter att farkosten inte kommit tillbaka som planerat.

Nautilus lämnade hamnen vid 20.30-tiden på torsdagskvällen. Flickvännens samtal om försvinnandet kom klockan 02.30.

Sjönk till botten

Strax före klockan 11 på fredagen kom beskedet att ubåten hittats.

”Den privata ubåten Nautilus har hittats seglandes i Köge bukt. Försvarsmakten avslutar sökinsatsen”, skriver det danska försvaret på Twitter.

– Vi kan bekräfta att ubåten har hittats. Vi vet inte exakt vad som hänt, men vi har varit i kontakt med Peter Madsen och han säger att han haft tekniska problem. Nu är det viktigaste att han har det bra och kommer tillbaka välbehållen, säger presstalespersonen Anders Damgaard till Ekstra Bladet.

Senare uppgav försvaret för nyhetsbyrån Ritzau att ubåten sjunkit. Ett ögonvittne säger till tidningen BT att Peter Madsen tvingades hoppa i vattnet från den sjunkande farkosten.

– Han vinkade upp till en räddningshelikopter, och medan han gjorde det så sjönk ubåten.

Efter hoppet plockades Madsen upp ur vattnet av en civil båt. Den svenska journalisten ska ha lämnat farkosten innan problemen uppstod.

Aftonbladet har varit i kontakt med Christian Møller, vän till Peter Madsen:

– Jag vet bara att han är oskadd och det är det viktigaste just nu. Jag har varit i kontakt med anhöriga till Peter och informerat dem om läget, säger han.

Stort sökpådrag

Ubåten skulle enligt planerna ta sig från Köpenhamn till den danska ön Bornholm. Sökinsatsen koncentrerades på fredagsmorgonen kring vattnen i närheten av Öresundsbron.

– Vad jag förstått så brukar han dyka från ubåten i området, så en teori är att det är det som de sysslat med, säger Mats Rinman, biträdande räddningsledare på den svenska Sjö- och flygräddningscentralen, till Aftonbladet.

Försvarsmakten i Danmark satte in två helikoptrar och tre fartyg i sökandet efter ubåten.

Även Kustbevakningen engagerades i insatsen.

– Vi fick en förfrågan om att hjälpa till. Ett flygplan från Kustbevakningen sattes in, och plan från Frivilliga flygkåren letade också, säger Mats Rinman.

Personer med tillgång till ekolods-utrustade båtar uppmanades att hjälpa till i sökandet.

Har tillverkat raketer

Peter Madsen har konstruerat Nautilus tillsammans med en grupp ubåtsentusiaster. Farkosten tog tre år att färdigställa, och den sjösattes första gången 2008.

Nautilus är en av världens största hemmagjorda ubåtar. Hon kan i teorin dyka till ett djup på 470 meter. Då blir vattentrycket så högt att skrovet pressas sönder.

Madsen är också en känd rakettillverkare. Hans ubåt transporterade tidigare i somras en avfyrningsramp till Bornholm. Rampen har använts av organisationen Copenhagen Suborbitals för att skjuta upp raketer.

Publisert:

LÄS VIDARE