Anders Borgs fylleskandal

SD-riksdagsman jämför Borgs tafsande med Pride

Av: 

Kenan Habul

NYHETER

Anders Borg visade könet på en fest. Han tog män i skrevet och kallade kvinnor ”hora” och ”slampa”.

Robert Stenkvist, sverigedemokratisk riksdagsledamot, kommenterar nyheten så här på sin Twitter:

"Det Borg gjorde på Husarö var väl vad precis alla sysslar med i Pridefestivalen? Eller?”

– Jag tänker inte ta bort det, säger Stenkvist till Aftonbladet.

Vad ville du säga med tweeten?

– Jag förklarade precis för SVT. Det jag menar är att Borgs uppträdande naturligtvis är förkastligt men om nu folk på Pride-festivalen gör samma sak eller inte riktigt samma sak då måste man börja fundera lite över det också. 

Hur menar du nu?

– Ja, om de visar sig nakna publikt på Pride-festivalen och ingen reagerar på det. Det kanske är dags att fundera lite över perspektiven då. 

Har du sett någon visa sig naken på Pride?

– Ja, inte i år. Men det har funnits bilder från tidigare festivaler vill jag minnas. 

Har du själv varit på festivalen och sett det?

– Nej. Nej. 

Före detta ordförande för Stockholm Pride, Christian Valtersson, skriver på Twitter att Stenkvist har fel.

Vad säger du om det?

– Han missförstod nog mig. Jag satte faktiskt ett frågetecken. Jag tänker inte ta bort min tweet. Det här är en ”tänka själv”-fråga. Anders Borg har gjort bort sig på flera olika sätt på den här festen. Men om nu folk beter sig delvis likadant på Pride-festivalen och visar sig nakna publikt, hur ska vi bedöma det? Är det ena ok eller inte? Och det Borg gjorde var på en privatfest. 

Förstår du att många undrar hur du fick ihop Pride med det som Borg gjorde?

– Han drog väl ner byxorna på den privata festen. Och det gör de väl på Pridefestivalen. De gjorde det tidigare år i alla fall.

Men hur vet du det?

– Det har funnits fotografier på det. Jag har aldrig varit där och jag tänker inte gå på Pride-festivalen. Och jag tänker inte besöka den heller. Vi är det enda partiet som inte är bjudet.

Flera företrädare för SD har tidigare uttalat sig om Pridefestivalen på ett sätt som uppfattats som nedsättande. Det är en av anledningarna till att partiet portades från Pride förra året trots att partiledaren Jimmie Åkesson sa att han kan ”överväga att delta i pridetåget”.

– Många inom mitt parti tycker att de går över gränsen när det gäller det ekivoka. Det är ingen hemlighet. Det tycker väl 70-80 procent av svenska befolkningen också, säger Robert Stenkvist.

Vad grundar du det på? Jag har aldrig sett en sådan undersökning.

– Nej, det skulle vara intressant med en sådan undersökning. Det är anekdotisk bevisföring. Det är vad mina grannar, bekanta, före detta jobbarkompisar tycker. Det är den uppfattningen jag har fått.

Stenkvist säger att ”de har demokratiska rättigheter och friheter, vill de demonstrera så får de göra det”.

– Men ska vi inte få kritisera Pride-festivalen? Jag har samma rätt att kritisera som de att gå i paraden. Är det en helig ko? Att skriva om detta är att att göra en höna av en fjäder, säger Robert Stenkvist till Aftonbladet.

Partiet: ”Ingen bra jämförelse”

”Det är ingen bra jämförelse och vi kan förstå ifall folk ställer sig frågandes till den. Robert Stenkvist menade inget illa och hade ingen ambition att väcka anstöt hos någon. Vi hoppas att ingen tagit illa upp av hans inlägg”, skriver Christian Krappedal, pressekreterare på Sverigedemokraterna, i ett mejl till Aftonbladet.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Uppgifter: Anders Borg visade könet på fest – och hotade arrangören

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Borgs fylleskandal

Hbtq

Pride

Anders Borg

Sverigedemokraterna