Trumps son visste att ryska regeringen låg bakom smutsig Hillary-information

NYHETER

Donald Trump Jr visste att den ryska regeringen var inblandad när han i fjol träffade den ryska advokaten Natalia Veselnitskaja.

Det rapporterar New York Times som var först med avslöjandet.

Trump Jr själv säger att informationen ”inte ledde någon vart, men att han var tvungen att lyssna”.

1 av 3 | Foto: AP/Arkivbild
Trump tillsammans med Mike Pence och stora delar av sin familj i Cleveland under kampanjen. Jarred Kushner och Donald Jr inringade till höger.

Det var under sin pappas presidentkampanj som den äldste sonen Donald Trump Jr träffade en rysk advokat i syfte att få skadlig information om motståndaren Hillary Clinton uppger New York Times.

Redan före mötet med den ryska advokaten Natalia Veselnitskaja upplystes Trump Jr att den information han skulle få var en del av den ryska regeringens ansträngningar att hjälpa pappans presidentkampanj.

Detta då publicisten Rob Goldstone, som hjälpte till att boka mötet, skickade ett mejl till presidentsonen, som visar på att den ryska regeringen var källa till den information som han skulle få ta del av.

Trump Jr har bekräftat att han träffat en rysk advokat under presidentkampanjen i fjol som lovat honom information som kunde skada och smutskasta presidentkandidaten Hillary Clinton.

"Självklart, jag är den första personen i en kampanj som träffar någon för att få information om en motståndare." skriver Donald Trump Jr själv på Twitter.

”Var tvungen att lyssna”

I ett uttalande på söndagen förklarade Trump Jr vidare att mötet handlat om ”adoptioner av ryska barn till USA”.

”När vi hade utväxlat artighetsfraser sa kvinnan att hon hade information om att Rysslandsknutna personer finansierade Hillary Clintons kampanj. Hennes anklagelser var vaga, vacklande och meningslösa”, skriver Donald Trump Junior i uttalandet och fortsätter:

”Det blev snabbt uppenbart att hennes information var grundlös och hon bytte snabbt ämne till adoptioner från Ryssland till USA”.

Han skriver vidare att informationen ”inte ledde någon vart, men att han var tvungen att lyssna”.

Deltagarna visste inte vad det handlade om

Mötet ägde rum i Trump Tower i New York den 9 juni 2016, ungefär samtidigt som Trump tagit hem platsen som republikanernas presidentkandidat.

Förutom Donald Trump Jr deltog även presidentens svärson Jared Kushner och Trumps dåvarande kampanjchef Paul Manafort.

Enligt Donald Trump Junior visste dock pappan ingenting om mötet. Något som också bedyras av en talesperson för presidentens jurist.

I uttalandet säger Donald Trump Junior även att varken Paul Manafort eller Jared Kushner visste vad mötet skulle handla om i förväg.

Villig att prata med utskottet

Juristen Natalia Veselnitskaya har kopplingar till ryska regeringen och mötet är det första allmänt kända samröret mellan Moskvaknutna personer och president Donald Trumps innersta cirkel.

Vad som kom fram på mötet är okänt, men flera källor till New York Times säger att syftet helt klart var att Trump Junior skulle få uppgifter som kunde skada Hillary Clinton.

Trump Jr meddelade på måndagen att han är villig att prata med det särskilda utskott i senaten som undersöker Rysslands påverkan på det amerikanska valet.

– Vårt underrättelseutskott måste intervjua honom och andra som deltog vid mötet, säger den republikanska senatorn Susan Collins till The New York Times.

”Väldigt allvarlig utveckling”

Den ryska regeringen nekar till inblandning i det amerikanska valet och Trump, som blev president den 20 januari, säger att det inte finns någon koppling till Ryssland.

– Det är en väldigt allvarlig utveckling. Allting rättfärdigar en grundlig utredning. Alla som var på mötet borde ställas inför vårt utskott, säger Adam Schiff, den högste demokraten i representanthusets underrättelseutskott, till MSNBC med anledning av de senaste uppgifterna.

Trump Jr har anlitat advokaten Alan Futerfas som ska representera honom i utredningen.

– Jag ser fram emot att hjälpa Donald Jr och helt uppriktigt finns det ingenting bakom allt mediebrus gällande mötet den 9 juni 2016.

– Det kommer att visa sig, säger Futerfas avslutningsvis.

ARTIKELN HANDLAR OM