Experten varnar för säkerhetshål i Apples operativsystem

avViktor Adolfsson

NYHETER

Så här lätt kan vem som helst kopiera den ”pop up”-ruta där du fyller i lösenordet till ditt Apple-id. För att sedan kunna använda dina uppgifter.

”Även erfarna användare har problem med att se vilken ruta som är äkta”, skriver utvecklaren Felix Krause i ett blogginlägg.

1 av 2 | Foto: Felix Krause
Det är svårt att se skillnad mellan den verkliga och den falska rutan. Den verkliga är till vänster.

Många Iphone-användare är vana vid att då och då behöva skriva in sitt lösenord i en ruta på skärmen, bland annat när man laddar ned en ny app till telefonen.

Men det finns ett hål i säkerheten hos Apple, och rutan kan enkelt kopieras av den som vill stjäla användaruppgifter. Det menar utvecklaren Felix Krause, som varnar för missen i ett blogginlägg.

Han har testat att skapa en fejkad inloggningsruta som ser i princip identisk ut som originalet – med medel som vem som helst med basala kunskaper har tillgång till.

Användarna har lärt sig att bara fylla i lösenordet till sitt Apple-id varje gång telefonen ber om det”, skriver han.

Svårt att se skillnad

Han har sedan gjort ett test där man ska försöka se skillnaden på den verkliga och den fejkade rutan – något som var lättare sagt än gjort.

Även erfarna användare har problem med att se vilken ruta som är äkta”, skriver Krause.

För att undvika att bli lurad är det säkraste att välja att ange sitt lösenord direkt via Inställningar-menyn i telefonen eller surfplattan.

Bästa knepen för att skydda dig mot identitetsintrång 00:52
ARTIKELN HANDLAR OM

Apple

Iphone