Hundratusentals demonstrerade för enat Spanien

Publicerad 2017-10-08

När Katalonien röstade ja till självständighet deltog färre än hälften av de röstberättigade.

En vecka senare gör rörelsen ”De tystade” sina röster hörda.

Hundratusentals människor i Barcelona demonstrerade på söndagen för ett enat Spanien.

"Det är nog, låt oss återgå till förnuft!"

Så lydde parollen under söndagens demonstration, som anordnades av gruppen Societat Civil Catalana (SCC), den största självständighetsmotståndaren i Katalonien.

Deltagarna demonstrerade för ett enat Spanien och uppmanar till mer dialog med resten av landet.

SCC uppger att 930 000 människor tagit sig ut på gatorna. Polisen i Barcelona bedömer att det rör sig om cirka 350 000.

Många av dem bar spanska och katalanska flaggor. Även EU-flaggan syntes på många håll i folkmassorna, rapporterar AP.

”Måste höja våra röster”

Rörelsen kallar sig ”De tystade”, katalanerna som är emot självständighet men som hittills inte lyckats göra sina röster hörda i debatten, ofta av rädsla, skriver The Guardian.

– Det verkar som att de som skriker högst vinner debatten. Så vi måste höja våra röster och säga högt och tydligt att vi inte vill ha självständighet, säger Alejandro Marcos, 44, till nyhetsbyrån AFP:s reporter.

Peruanske Nobelpristagaren Mario Vargas Llosa talar på demonstrationen.

Vargas Llosa talade

Under demonstrationen talade den peruanske författaren Mario Vargas Llosa, vinnare av Nobelpriset i litteratur.

– Utöver katalaner har tusentals män och kvinnor från Spaniens alla hörn kommit hit för att säga till sina katalanska kamrater att de inte är ensamma, sa Vargas Llosa, som sedan 1993 är både peruansk och spansk medborgare.

– Vi vill att Barcelona återigen blir Spaniens kulturhuvudstad, fortsatte han enligt nyhetsbyrån AP.

Dagens demonstration ägde rum en vecka efter den katalanska folkomröstningen om självständighet. Av 5,3 miljoner röstberättigade deltog uppemot 2,3 miljoner, vilket motsvarar 42,3 procent, enligt det katalanska regionstyret. Cirka 90 procent av dem som deltog i omröstningen sa ja till självständighet.

Utesluter inte lokalt nyval

I en intervju med tidningen El País säger Spaniens premiärminister Mariano Rajoy att han inte utesluter att aktivera artikel 155 i grundlagen, som gör det möjligt för honom att avsätta den regionala regeringen och utlysa ett lokalt nyval.

– Det ideala vore om det inte blir nödvändligt med extrema lösningar, men för att det inte ska ske måste saker förändras, säger han enligt TT.

När polisvåldet under folkomröstningen kommer på tal säger Rajoy att "några misstag begicks" men att det grundläggande felet begåtts av hans motståndare, som har satt den "nationella suveräniteten" i fara.

En ”patriotisk” marsch i Madrid samlade under lördagen cirka 50 000 människor, enligt den spanska regeringen. Brittiska Daily Mail rapporterar att flera högerextrema grupper deltog och att vissa demonstranter sågs göra fascisthälsningar.