IS kan ligga bakom nattklubbsattacken

NYHETER

Terrorgruppen IS hävdar i ett uttalande att den ligger bakom dådet i Istanbul, rapporterar al-Jazeera.

Nu fortsätter den intensiva jakten efter gärningsmannen.

– Om gud vill kommer han att fångas inom kort, säger inrikesminister Süleyman Soylu.

1 av 8

Jakten fortsätter efter mannen som misstänks för massmordet på nattklubben Reina i Istanbul på nyårsnatten. Det var klockan 01.30 som han stormade in på klubben och började skjuta slumpmässigt omkring sig.

Nu hävdar IS i ett uttalande att den utfört dådet, rapporterar al-Jazeera. I ett uttalande som cirkulerar på sociala medier säger gruppen att ”kalifatets soldater” ligger bakom attacken, skriver AFP.

Mannen, som beskrivs vara i 25-årsåldern, tros komma från Centralasien – antingen från Kirgizistan eller Uzbekistan. Han ska ha dessutom ha brutit på turkiska, rapporterar al-Jazeera.

Turkiska utredare misstänker att gärningsmannen kan ha kopplingar till samma terrorcell som i juni genomförde flera självmordsdåd och attacker vid Istanbuls flygplats Ataturk. Terrorattacker som IS har tagit på sig ansvaret för och som dödade 47 personer.

Senaste spåret: Flydde i taxi

Gärningsmannen är fortfarande på fri fot – och nu pågår en stor polisinsats för att hitta honom.

– Våra säkerhetsstyrkor har påbörjat nödvändiga åtgärder. Om gud vill, kommer han att fångas inom kort, säger Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu, rapporterar AP.

Enligt turkiska medier varade attacken under nyårsnatten i sju minuter, och övervakningskameror lyckades fånga delar av händelseförloppet. Gärningsmannen ska först ha bytt från mörka till ljusa kläder, innan han dumpade sin kalsjnikov och flydde nattklubben i en taxi till stadsdelen Zeytinburnu, skriver DN och hänvisar till den turkiska tidningen Haberturk.

Detta ska han ha lyckats göra genom ”att utnyttja kaoset” som uppstod, enligt premiärminister Binali Yildirim.

38 dödsoffer identifierade

Den beväpnade gärningsmannen dödade först en polisman och ytterligare en person som befann sig utanför klubben innan han gick in och öppnade eld. Totalt befann sig runt 600 personer där för att fira in det nya året.

Minst 39 människor har dött och ytterligare 69 personer skadades.

På måndagsmorgonen har 38 av offren identifierats, skriver al-Jazeera. De allra flesta av de döda var turister från länder som Saudiarabien, Marocko, Libanon, Israel, Indien, Kuwait, Kanada, Ryssland och Libyen.