Israel attackerar Obama efter FN:s omröstning

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är rasande efter FN:s resolution som ogiltigförklarar bosättningar på Västbanken. Han hotar med att klippa banden till FN.

USA la inte in sitt veto och Netanyahu går även till angrepp mot Barack Obama.

– Det är ett skamligt bakhåll, säger premiärministern.

Under fredagen röstade FN:s säkerhetsråd igenom den första resolutionen på åtta år i Israel-Palestina-konflikten. 14 av de 15 medlemsländerna i säkerhetsrådet röstade för att Israel måste upphöra med byggandet av bosättningar på ockuperade områden.

USA, som är en permanent medlem i säkerhetsrådet och har veto i omröstningen, valde att inte använda vetot. Det har fått Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att reagera kraftigt mot Barack Obama och anklaga honom för ett ”skamligt bakhåll”, skriver nyhetsbyrån AP.

Netanyahu har istället sagt att han ser fram emot när hans ”vän” Donald Trump blir USA:s president.

Hotar FN

USA:s inställning har historiskt sett varit att fördöma bosättningarna på Västbanken, men man har trots detta traditionellt lagt in sitt veto för att stoppa resolutioner som fördömer Israel. Istället har stormakten sagt att Israel och Palestina måste lösa sin konflikt genom förhandlingar.

Benjamin Netanyahu hotade även under lördagen att kapa banden till FN.

– Jag har instruerat min utrikesminister att inom en månad utvärdera alla våra kontakter med FN, inklusive stödet till FN-institutioner och FN-representanters närvaro i Israel, säger premiärministern enligt The Guardian.

”Mer kommer”

Netanyahu har redan stoppat 71 miljoner kronor i stöd till fem FN-institutioner som är ”särskilt fientliga” mot Israel.

– Och mer kommer, säger Netanyahu.

Även Donald Trump uttalade sig under lördagen om FN:s krav om att stoppa Israels bosättningar.

– Israels stora nederlag i går i FN kommer att göra fredsförhandlingarna mycket svårare. Synd, men vi kommer att få det gjort ändå, skriver han på Twitter.

Publisert: