Stod upp mot nazister – hyllas som en av de mest inflytelserika

avSusanna Hållbus

Foto: Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYR N
Tess Asplund trotsade nazisterna i Borlänga på första maj. Nu hyllas hon av BBC – som listar henne som en av 2016 års mest inflytelserika.

Med rak blick och knuten näve ställde hon sig framför nazisterna i Borlänge första maj i år.

Bilden på Tess Asplunds tysta protest spreds över världen.

Nu har BBC utsett henne till en av de mest inflytelserika och inspirerande kvinnorna 2016.

Hon hyllades bland annat av författaren J.K. Rowling – och bilden som hamnade i medier världen över har redan fått ikonstatus. Nu ansluter sig BBC till svenska aktivisten Tess Asplunds, 42, hyllningskör.

Mediehuset har tagit fram en lista öve de hundra mest inflytelserika och inspirerande kvinnorna från året som gått – en av dem är Tess.

”Det var en extraordinär motståndshandling, En kvinna står ensam med höjd näve när trehundra nynazister i uniform marscherar mot henne”, skriver BBC i motiveringen.

”Jag stirrade – han stirrade tillbaka”

Tess Asplund har tidigare berättat om händelsen för Aftonbladet. Hon sa att hon i ögonblicket ”bara kände att det inte får marschera nazister på våra gator”. Hon knöt näven, en gest hon använt som en hyllning till Nelson Mandela under de 26 år hon varit aktivist.

– Jag stirrade på en av dem och han stirrade tillbaka men rörde inte en min. Ingen sa ett ord. Sedan kom polisen och körde bort mig, sa Tess.

Flera av nazisterna som deltog i Nordiska motståndsrörelsens demonstration första maj är dömda för våldsbrott. Men Tess Asplund sa till Aftonbladet att hon aldrig var rädd.

– Nej. Jag var inte rädd – jag var förbannad, sa Tess Asplund till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nazism