Nya draget – lugna dementa med höns

Foto: TT
Nu ska dementa lugnas av höns.
NYHETER

En oväntad metod förändrar demensvården – nu är höns i farten och piggar upp på boenden runtom i världen.

– Han fick som nytt liv när han fäste sig vid hönan, säger Karn Nelson, som är chef på ett boende som testat metoden, till The Sydney Morning Herald.

Det är senast på demensboendet Shadons i Gateshead i nordöstra England som hönor trippat in som en oväntad aktör i vården. Det är ett projekt som kallas ”Henpower” som spridit sig som en löpeld mellan olika länder under den senaste tiden.

Projektet har utvärderats av forskare vid Northumbria University i Storbritannien – och deras genomgång visar att hönornas närvaro minskar såväl depression som upplevd ensamhet.

”Som ett nytt liv”

Ett boende som testat metoden finns i delstaten New South Wales i östra Australien. Där är det vanligtvis svårt att få de boende att lämna sina rum, berättar Karn Nelson, chef på boendet.

Men när Audrey Lewis, som lider av depression och ofta suttit ensam på sitt rum, fick lära känna hönan Priscilla förändrades hans liv.

– Han fick som ett nytt liv när han fäste sig vid hönan. Hon är mycket magnifik, säger Karn Nelson till Sydney Morning Herald.

Nelson berättar att sedan hönsen flyttat in har de tidigare stillasittande boende på hemmet gjort det till en tradition att hälsa på hönsen varje morgon.

– Det är bara hönor, men de tillför liv och glädje, säger hon.