Sju av åtta fälls för dubbelmordet på Vårväderstorget

avLinnea Järkstig, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Hovrätten fäller sju av åtta som tidigare dömts för dödsskjutningen på Vårväderstorget i Göteborg.

Männen, som har nekat till brott, fälls alla som medhjälpare med får ändå långa fängelsestraff.

”Hovrätten gör i huvudsak samma bedömning som tingsrätten när det gäller vad som är bevisat om attentatet och de åtalades medverkan till det”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Två män döms till livstids fängelse, två till 14 års fängelse och en till 10 års fängelse. Däremot får två personer sina straff sänkta med två år, till fem respektive tolv års fängelse. En åttonde man frikänns helt i hovrätten.

Maskerade rusade in och sköt

Fem av männen dömdes i tingsrätten för mord och mordförsök, detta trots att man inte kunnat visa exakt vem som gjorde vad i samband med skottlossningen. Det ändrar hovrätten som istället dömer alla sju för medhjälp till mord och mordförsök.

”I brottmål gäller att vid osäkerhet ska den för tilltalade lindrigaste utgången väljas”, skriver hovrätten.

Det var den 18 mars i fjol klockan 22.22 som maskerade män med automatvapen rusade in på den välfyllda restaurangen vid Vårväderstorget. Gäster i olika sällskap såg på Champions League-fotboll på tv när gärningsmännen öppnade eld. Två personer sköts till dötts och åtta personer skadades i skjutningen.

Alla nekar

Strax efter skjutningen såg en av polisens narkotikaspanare en bil med beväpnade män åkte från platsen. Dagen därpå hittades bilen i en annan del av Göteborg, vilket ledde till att tre män kunde gripas.

Trion är bland de åtta män som senare dömdes i Göteborgs tingsrätt tillsammans med ytterligare fem män. Samtliga åtalade har dock nekat till att vara inblandade i skjutningen och överklagade därför till hovrätten.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM