Stark kritik mot Löfven efter tiggerivändningen

Stefan Löfven öppnar för ett tiggeriförbud. Nu växer kritiken mot den socialdemokratiske partiledaren.

Centern anklagar honom för att försöka ”fylla sina segel med de kalla vindar som blåser i Europa”.

– I juletid borde ett arbetarparti ha Karl-Bertil Jonsson och inte Joakim von Anka som förebild, säger Vänsterpartiets migrationspolitiske talesperson Christina Höj Larsen.

I en intervju med Aftonbladet ger Stefan Löfven sin nya syn på tiggerifrågan. Han vill sätta stopp för tiggarna på Sveriges gator och ser två alternativ:

– En sak är förbud, ett annat att man får söka tillstånd för att ha den här typen av verksamhet, säger han.

Sverigedemokraterna och Moderaterna välkomnar vändningen. Men från andra partier kommer stark kritik.

– Den enda förklaringen jag kan komma på är att Stefan Löfven försöker fylla sina segel med de kalla vindar som blåser i Europa. Det är illa, säger Johan Hedin, Centerpartiets rättspolitiske talesperson.

”Ett svek mot arbetarrörelsen”

Vänsterpartiet är inne på samma linje.

– I år har Sverige 22 fler miljardärer än för ett år sedan. Klyftorna och orättvisorna ökar. Och i en sån situation väljer statsministern att peka på de fattiga som problemet och föreslå tiggarförbud och tiggarlicens. Det är ett svek mot allt som är arbetarrörelsens värderingar: att bekämpa fattigdom och inte den fattiga. Dessa värderingar väljer regeringen Löfven att gå ifrån. Det är sorgligt och allvarligt, säger Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson.

– Det finns ingen tvekan om att fattigdomen är en katastrof för de som sitter på gatan och vi måste göra något åt det. Med vad är problemet: Att vi ser fattigdomen eller att den finns?

Vad ska man göra i stället?

– Europa måste använda sina resurser och sin ekonomiska politik till fattigdomsbekämpning och ökad välfärd. I den akuta situationen föreslår vi en statlig pott med pengar så att kommunerna kan ordna tak över huvudet i stället för läger. Möjligheten att skriva in sig på arbetsförmedlingen och få ett jobb måste öka och ungarna måste få gå i skolan, säger Höj Larsen.

C: Lägger mer press på polisen

Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin ställer sig frågande till hur ett eventuellt förbud eller en tiggarlicens ska efterföljas.

– Polisen är redan pressad. Ska de åläggas den uppgiften? säger han.

– Jag förstår att många känner frustration över att människor tvingas tigga för att överleva, men de försvinner inte för att vi förbjuder dem.

Vad ser du för lösning?

– EU:s strukturfonder har avsatt pengar. Men för att få del av de medlen måste de länder där dessa människor kommer ifrån ta vissa initiativ och det sker inte. Därför borde dessa medel även kunna sökas av hjälporganisationer, säger Johan Hedin.

– Man bör dessutom öppna upp arbetsmarknaden för enklare jobb här i Sverige så att de som tigger kan jobba och försörja sig och skaffa det självförtroende det ger att kunna klara sig själva.

SD kräver ursäkt från Löfven

Jimmie Åkessons politiske sekreterare Mikael Eriksson (SD) säger att det är ”positivt att Stefan Löfven öppnar upp för vår linje om att tiggeriet måste få ett slut”.

– Det var dock inte länge sedan som han felaktigt menade att vår inställning var rasistisk och att han nästan raljant slog bort vårt förslag om tiggeriförbud med att ”man inte kan förbjuda fattigdom”. En ursäkt vore på sin plats när han väl presenterar ett skarpt förslag, säger han i ett skriftligt uttalande till Aftonbladet.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra ser Löfvens vändning som ett stöd för moderaternas synsätt.

– Ingen ska behöva tigga på gatan i Sverige, då är det något som inte fungerar. Titta på frågan har svenska folket tyvärr gjort länge, men det som behövs är både att agera mot dem som utnyttjar redan utsatta människor och att ge kommunerna möjlighet att kunna förbjuda tiggeri lokalt. Det har vi moderater krävt länge, så menar Stefan Löfven allvar är han välkommen att börja stödja våra förslag, säger Anna Kinberg Batra i ett skriftligt uttalande till Aftonbladet.

Löfven: Fullständigt överens med Miljöpartiet

Aftonbladet har sökt Miljöpartiets språkrör för en kommentar, utan resultat. MP:s presstjänst framhåller dock att det inte finns några nya förslag i tiggerifrågan. Efter sitt jultal svarade Stefan Löfven på frågan om vad han fått för reaktioner från samarbetspartiet:

– Vi är helt överens om att tiggeri är en ovärdig mänsklig tillvaro och företeelse. Du ska inte behöva stå på knä och tigga om pengar. Om detta är vi fullständigt överens.

Kan Miljöpartiet gå med på mer åtgärder?

– Vi har vidtagit åtgärder och påbörjat arbetet med Rumänien och Bulgarien. Ytterst är det de som är ansvariga för att deras medborgare har ett drägligt liv hemma. Uppenbarligen behövs det göras mer. Vi har inte lyckats. Vi har fått ner det lite, men det är lite. Så det behövs göras mer, säger Stefan Löfven.

Publisert: