Clinton: ’Övertygad’ att Ryssland samarbetade med Trump

avMartin Schori

Förre FBI-chefen Robert Mueller utreder just nu om Donald Trumps valkampanj samarbetade med Ryssland.

Trumps motståndare Hillary Clinton säger nu att hon är ”övertygad” om att ett sådant samarbete ägde rum.

Foto: AP TT / NTB SCANPIX

Den tidigare presidentkandidaten Hillary Clinton säger att hon är ”övertygad” om att medlemmar i Donald Trumps presidentkampanj var i maskopi med Ryssland.

– Det förekom definitivt kommunikation och fanns någon typ av samförstånd, säger hon i en intervju med USA Today.

Enligt Clinton finns det ”inga tvivel” att Rysslands president Vladimir Putin hellre såg att Trump vann valet. Under kampanjen lovade Trump att värma upp de mycket frostiga relationerna mellan USA och Ryssland. Efter valet har dock ordkriget mellan de två stormakterna fortsatt, inte minst i samband med krigen i Syrien och Ukraina.

Trumps eventuella kopplingar till Ryssland utreds just nu av en särskild åklagare, den förre FBI-chefen Robert Mueller. Trump har kallat processen för ”en häxjakt” och anklagat demokraterna för att vara dåliga förlorare.

Att Ryssland blandade sig i valet är dock myndigheter som FBI helt övertygade om. Förra veckan medgav Facebook att man sålt annonser till ryska nättroll för miljonbelopp under den amerikanska valkampanjen. Målet för annonserna var amerikanska väljare. Kongressen utreder parallellt om Trumps kampanj och Ryssland utbytte information om vilka väljare som annonserna skulle rikta in sig på.

Del i pr-maskineri

– Det finns inga tvivel om att Trumps kampanj och andra medhjälpare har jobbat väldigt hårt för att gömma sina kopplingar till Ryssland, säger Clinton i intervjun.

Intervjun är en del i pr-maskineriet kring Hillary Clintons nya bok ”What Happened”. Mycket av bokens innehåll har sipprat ut under flera veckor.

Demokraterna har kritiserat boken för att den kan bidra till att sabotera demokraternas chanser i mellanvalet nästa år – och skapa ytterligare splittring i ett sargat parti.