Svårt allergiska Jennie, 40, är fast i stormen

avSusanna Hållbus

1 av 3 | Foto: PRIVAT
Jennie Johansson, 40, från Vadstena trodde att hon skulle få uppleva en drömsemester i Florida – i stället hamnade hon mitt i stormen med en allergisk reaktion.

Det skulle bli en drömsemester i Florida.

I stället ligger Jennie Johansson, 40, från Vadstena på sjukhus i Orlando. Hon lider av en sjukdom som ger henne svår allergisk reaktion när hon utsätts för stress.

Strax drar orkanen Irma in.

1 av 7 | Foto: GASTON DE CARDENAS / AFP
Florida Keys

När planet med Jennie och hennes resesällskap ombord landade i Orlando hade evakueringen av delstaten redan börjat. I mataffärerna ekade hyllorna redan tomma. Jennie lider av flera svåra allergier, mot stress och födoämnen – men hon har varit i USA förut och hade konsulterat svenska vården innan utlandsresan.

– De har en kedja som heter Wholefoods där jag handlat förut, det är bättre än i Sverige. Men det finns ingen mat kvar, det går inte att få tag i färska grönsaker. Allt är konstiga burkar med kryddor jag inte tål.

Sent omsider har Jennie hittat mosad, ekologisk sötpotatis i barnmatsburkar. På det lever hon just nu.

Kraftig allergisk reaktion

Jennie och de två vännerna hon reser med stannade på hotellet, som hjälpt dem efter bästa förmåga. Men stressen över det annalkande katastrofvädret gjorde att Jennie fick en kraftig allergisk reaktion. Hennes svenska intyg och försäkring gjorde möjligt för henne att läggas in på akuten på sjukhus i Orlando.

– Jag svullnar upp och blir fet som en padda. Det svullnar i halsen. Nu är det okej eftersom jag fått kortison och adrenalin utöver mina vanliga mediciner, men jag blir dödssjuk när jag får en reaktion, säger Jennie.

”Borde lyssnat på magkänslan”

Sedan de landade 5 september har Jennie och vännerna försökt boka om sina hembiljetter. Norwegian beslutade att ställa in sina flyg till Florida mellan 9 och 11 september.

Bolaget erbjöd dem att boka om hemresan, om de betalade en avgift på 800 kronor, och mellanskillnad mellan biljetterna. En enkel hem till Sverige skulle ligga på 24 000 kronor.

Nu går det inte. Biljetterna är slut och flygplatserna i Florida har stängt. Norwegian har rekommenderat sällskapet att ta sig till New York.

– Vi har en hyrbil, men det går inte att få tag i bensin, säger Jennie.

Samtidigt som Jennie Johansson ligger under observation i sjuksängen närmar sig orkanen Irma Floridas södra kust. Stormen spås dra upp över delstaten och drabba Orlando hårt.

– Jag borde lyssnat på min magkänsla och inte åkt, säger Jennie Johansson.

Norwegian: Kontakta försäkringsbolaget

Daniel Kirchhoff är pressansvarig på Norwegian och säger att de har erbjudit sina passagerare gratis ombokning från och med 7 september.

– Vi uppmanar passagerare att ta kontakt med kundservice, så att vi kan hitta den bästa lösningen för den enskilda passageraren, säger Daniel Kirchhoff.

Han säger också att Norwegian alltid uppmanar passagerare att följa lokala myndigheters uppmaningar när man befinner sig på resa.

– Blir man sjuk under sin resa, bör man kontakta sitt försäkringsbolag.

Följ orkanens framfart:

1 av 6 | Foto: MARK WILSON / GETTY IMAGES
Evakueringscenter i Estero, Florida.
ARTIKELN HANDLAR OM

Florida

Väder

Norwegian