Kriget mot IS i Syrien/Irak

IS-krigare kan ha fått hjälp fly till Europa

Av: 

Susanna Hållbus

NYHETER

De har fått grönt ljus att evakuera trupper som slagits mot IS från krigshärjade staden Raqqa.

Men USA-stödda koalitionen Syrian Democratic Forces har också forslat hundratals IS-krigare in i IS-kontrollerade områden i Syrien – där de kunnat fortsätta till Turkiet och Europa.

Det avslöjar BBC.

Uppgifterna om att hundratals IS-krigare och deras familjer fått hjälp att ta sig ut från Raqqa i norra Syrien, österut och in i IS-kontrollerade territorier, bekräftas av ett tiotal källor som BBC pratat med.

Evakueringen går tvärs emot USA:s och Storbritanniens officiella linje, att förstöra den så kallade Islamiska staten och döda dess krigare.

– Vår avsikt är att utländska krigare inte ska överleva för att återvända till Nordafrika, Europa, Amerika, Asien eller Afrika. Vi kommer inte att tillåta det, sa USA:s försvarsminister John Mattis i amerikansk tv i maj.

Enligt BBC har IS-krigarna som evakuerats sedan tagit sig till olika platser i Syrien, och till Turkiet, där de kan färdas vidare till Europa. En människosmugglare berättar att många av de familjer han fört över turkiska gränsen pratat franska, engelska eller andra utländska språk, även om han uppger att han inte vet deras exakta nationaliteter.

Konvojen som BBC har kartlagt ska ha varit flera kilometer lång, med drygt 50 lastbilar, 13 bussar, och fler än hundra av IS egna fordon. Enligt uppgift ska det ha rört sig om ungefär 4 000 personer.

Ljög om lasten

En lastbilsförare som BBC kallar ”Abu Fawzi” berättar att han 12 oktober i år kontrakterats för en körning, att transportera hundratals civila familjer på flykt, från staden Tabqa till ett läger längre norrut i Syrien.

En resa som skulle ta sex timmar, intygade uppdragsgivaren, den USA- och Storbritannien-ledda militära koalitionen Syrian Democratic Forces, SDF. När Abu Fawzi kom till mötesplatsen insåg han att det var lögn.

Körningen pågick under tre dagar och gick in i IS-kontrollerade territorier i östra Syrien. Den verkliga lasten bestod av hundratals IS-krigare, deras familjer och flera ton vapen och ammunition.

– IS-krigarna var beväpnade och hade på sig bombbälten. Till och med kvinnor och barn hade bombbälten, säger Abu Hawzi.

Han uppger att IS riggade bomber på fordonen – om något skulle gå fel, hotade de spränga hela konvojen. Förarna berättar att de under färden misshandlades av IS-krigarna, och kallades för ”grisar” och ”otrogna”.

– Det var en resa till helvetet och tillbaka, säger Abu Fawzi till BBC.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriget mot IS i Syrien/Irak

Raqqa

Terrorism

Syrien