Nordkoreas kärnvapenprogram

Trump åker till Asien – då skramlar Kim med sina vapen

Av: 

Joakim Magnå

NYHETER

Två amerikanska bombflygplan genomförde en anfallsövning på Koreahalvön på torsdagen.

Samtidigt förbereder Kim Jong-uns Nordkorea nya kärnvapen- och robottest, enligt sydkoreanska spioner.

Snart landar USA:s president Donald Trump i den spända regionen.

Bara ett dygn innan Donald Trump drar ut på sin tolv dagar långa Asien-turné kommer nya uppgifter från den sydkoreanska underrättelsetjänsten NIS.

I en rapport slår NIS fast att Pyongyang är i full fart med att förbereda nya kärnvapen- och robottest, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap. Huvudmålet ska vara att producera en fungerande kärnvapenstridspets i miniatyr, liten nog att bäras av en interkontinental ballistisk robot.

NIS presenterade uppgifterna i en dragning för politikerna i Sydkoreas parlament på torsdagen.

Bland annat ska spionerna ha noterat en ökad fordonsaktivitet kring robottestanläggningen i Pyongyang, vilket brukar innebära att något är på gång.

Nytt test i ansatt berg

Underrättelsetjänsten uppger också att tunnel tre i kärnvapenanläggningen i Punggye-ri har färdigställts för ett nytt test.

Berget är hårt ansatt och har blivit instabilt av de sex kärnvapenprovsprängningar som troligen genomförts där genom åren. Nyligen blev det känt att 200 personer kan ha dött när en tunnel kollapsade efter det senaste och kraftigaste testet, den 3 september. Detta har inte bekräftats.

NIS påpekar att berget är i dåligt skick och nämner de tre efterskalv som uppmättes efter september-testet.

Trump besöker fem länder

Mitt i diktatorn Kim Jong-uns vapenskrammel landar alltså Donald Trump i Asien. Resan går först till Hawaii och sedan vidare till Japan, Sydkorea, Kina, Vietnam och Filippinerna. Den pågår 3-14 november. Trump ska träffa statschefer, delta i bilaterala möten och andra evenemang.

USA:s nationella säkerhetsrådgivare HR McMaster säger att presidenten inte kommer att hålla igen på sin retorik mot Nordkorea under resan.

– Presidenten kommer att använda det språk han känner för, uppenbarligen. Jag tror inte att presidenten varierar sitt språk, det har ni väl märkt? säger McMaster på en pressträff, enligt CNN.

”Hotar hela världen”

Donald Trump har tidigare fått hård kritik för sina eldfängda ord om att utplåna Nordkorea, vilket har ansetts trissa upp konflikten i onödan.

HR McMaster tycker snarare att det är Kim Jong-un som provocerar.

– Nordkorea är den hetsande regimen och det de gör hotar hela världen, säger han.

Enligt McMaster överväger nu även Trump att åter sätta upp Nordkorea på listan över stater som finansierar och stöttar terrorism – en beteckning som landet förlorade under president George W Bush år 2008.

– Det är något som övervägs. Kabinettet undersöker detta som en del i den övergripande strategin mot Nordkorea, säger säkerhetsrådgivaren, enligt CNN.

Övning med bombplan

På torsdagen lyfte dessutom två amerikanska bombplan av typen B-1B från ön Guam, skriver Reuters. Tillsammans med japanska och sydkoreanska jaktplan deltog de strategiska bombplanen i en övning i Sydkoreas luftrum.

Övningen var planerad sedan tidigare och inte ett svar på någon särskild händelse, enligt ett uttalande från det amerikanska flygvapnet.

Hittills i år har Nordkorea provskjutit 22 robotar och provsprängt en vätebomb. Detta enligt CNN:s sammanställning.

Publisert:

LÄS VIDARE

Uppgifter: Tunnelkatastrof vid kärnvapenanläggning

ÄMNEN I ARTIKELN

Nordkoreas kärnvapenprogram

Donald Trump

Kim Jong-Un

Nordkorea

Pyongyang

USA

Guam