Göran Persson: Donald Trump kommer bli avsatt

avMartin Mederyd Hårdh

1 av 3

Donald Trump kommer att bli avsatt i förtid som USA:s president. Det tippar den förre statsministern Göran Persson, enligt Dagens Nyheter.

Han tror att det republikanska partiet kommer att tröttna och se nackdelar med att ha en ”galen president”.

– Då kommer de börja på att trycka ut honom, säger Persson.

När Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet i november sa Sveriges förra statsminister Göran Persson att den intellektuella dimensionen i politiken har försvunnit.

Men han sa också att han ”inte var orolig”. På onsdagskvällen deltog Persson i Dagens Nyheters arrangemang ”DN efter jobbet” och fick frågan om han ändrat sig. Nej, svarade Persson.

– Jag sätter ett stort frågetecken för den politik han nu lanserar, att den över huvud taget kan genomföras. Och skulle den genomföras så möter inte han väljarna som president nästa gång, utan det gör någon annan. Jag tror han blir avsatt, säger han enligt DN.

Tror att Pence står redo

Persson pekar på att den amerikanska författningen har kontrollpunkter som kommer att sätta käppar i hjulet för Trump. Och han ser en vändpunkt om två år – när kongressens ledamöter står inför ett omval.

– De här killarna och tjejerna ser att vi blir inte omvalda därför att vi har en galen president, då kommer de börja på att trycka ut honom.

I stället kommer Republikanerna att vända sig till Trumps vicepresident Mike Pence, tror Persson, som beskriver honom som ”en fullkomligt normal republikansk konservativ politiker”.