Åklagaren om övervakningsfilmen: En tolkningsfråga

NYHETER

Sverigedemokraternas Kent Ekeroth åtalades under fredagen misstänkt för ringa misshandel efter en incident i en krogkö i höstas.

Bland bevisningen finns en övervakningsfilm som enligt åklagaren inte stödjer Ekeroths berättelse om att han skulle ha agerat i nödvärn.

– Det är en tolkningsfråga men jag tycker inte det, säger chefsåklagaren Lena Kastlund.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kent Ekeroth.

Under fredagen kom beskedet att Sverigedemokraternas Kent Ekeroth åtalas för ringa misshandel efter en incident i en krogkö till en nattklubb i Stockholm i november 2016.

Kent Ekeroth själv nekar till anklagelserna och säger att han agerade i nödvärn.

Under torsdagen lämnade hans advokat Johan Eriksson in ett yttrande i hopp om att utredningen skulle läggas ned.

Enligt yttrandet ska en person ha uttalat ett dödshot och Kent Ekeroth ska ha fått ett slag i ansiktet och som försvar ska Ekeroth ha viftat tillbaka och träffat angriparen i ansiktet.

Kan stödja båda versionerna

Då Kent Ekeroth enligt advokaten handlade i nödvärn bör han inte få något straff och utredningen läggas ner.

Men chefsåklagare Lena Kastlund vid Särskilda åklagarkammaren är av en annan uppfattning och åtalade Ekeroth för ringa misshandel på fredagen.

– Jag anser att jag har tillräckligt mycket underlag för att göra det, säger hon till Aftonbladet.

På frågan om den omtalade övervakningsfilmen – som visar händelsen utanför nattklubben – stödjer någon part speciellt svarar Lena Kastlund följande:

– Jag tycker att den kan stödja båda versionerna – samtidigt som den inte är särskilt bra då man inte ser så tydligt vad som händer.

Men stödjer den Kent Ekeroths berättelse om att han ska agerat i självförsvar?

– Jag tycker inte det men det är en tolkningsfråga. Jag tycker filmen är otydlig då den inte ger någon riktigt bra bild över vad som händer. Hade man haft det hade man ju inte behövt vittnen, säger Lena Kastlund och hänvisar till de fyra vittnena till händelsen som har samma uppfattning om vad som hände.

– Ingen av dem ska ha uppmärksammat att Kent Ekerot ska ha varit utsatt för någon typ av fysiskt våld innan han utdelar ett slag. Men det kommer en rättegång där de inblandade kommer få redogöra för vad de sett.

”Till hans fördel”

Johan Eriksson säger efter beskedet om åtalet att Kent Ekeroh fortfarande nekar till brott.

– Han upplevde sig angripen och försvarade sig genom en örfil. Det första han säger till sina Säpo-vakter är att han blivit slagen. Att han skulle hittat på det på bara några sekunder tycker jag talar starkt mot det åklagaren påstår, säger Johan Eriksson.

Enligt Johan Eriksson är övervakningsfilmen till Kent Ekeroths fördel, som menar att det inte finns något i den som talar emot honom i den.

– Man får en bild av den extremt hotfulla och upprörda situation som var mot honom på platsen. De river ju nästan stället för att springa efter honom.

När Aftonbladet når Johan Eriksson har han ännu inte hunnit pratat med Kent Ekeroth.

– Jag tror att han kommer tycka att beslutet är tråkigt. Det är ju ingen som tycker åtal är särskilt roligt, särskilt inte när det är så mycket buller och bång kring det.