Rasistisk man härjade på pendeltåget – då grep Emma in

Foto: Facebook
För Emma var det självklart att ställa upp.
NYHETER

När kompisarna Emma och Veronica satt på pendeltåget hörde de en man uttrycka sig rasistiskt – då bestämde sig Emma för att gripa in. Hon stöttade tjejen som blev utsatt.

– Jag vill verkligen uppmana folk att säga till och säga ifrån, det är inte farligt, säger Emma.

Det var på fredagseftermiddagen som Emma Bergqvist satt på pendeltåget mot Gnesta utanför Stockholm tillsammans med sin kompis Veronica. En bit från deras platser hörde de plötsligt en man som började skrika rasistiskt mot en ung tjej.

”Go home to your fucking country, I won’t talk to you”, sade han, berättar Emma.

– Sedan gjorde han Hitler-hälsningar och skrek ”sieg heil” flera gånger, säger Emma.

Då kom en kvinna fram till mannen och sade åt honom att han gått över gränsen. Och Emma och Veronica började också bli förbannade. Emma klev fram till kontrollanterna och berättad vad som hänt. De fotade mannen, som snart gick av tåget.

Hjälpte med polisanmälan

Emma valde att fokusera på att hjälpa tjejen som blivit utsatt för mannens rasistiska utspel.

– Vi satte oss och pratade med henne, och sa att hon måste göra en polisanmälan för det här är olagligt i Sverige.

Hon bytte nummer med tjejen, och hjälpte henne att upprätta polisanmälan. Mannens offer visade sig komma från Italien. Hon har varit i kontakt med Emma efter händelsen, och beskrivit hur tacksam hon är för stödet.

Det var fler personer som klev in och hjälpte till efter att Emma pratat med kontrollanterna. Bland annat lovade en man att ställa upp och vittna om det skulle bli en rättssak.

– Jag tycker det var jättemäktigt hur många som ställde upp. Det sa den mannen: ”om en börjar så vågar flera”. Det kom fram många andra till henne och sa ”bry dig inte om såna där idioter” och önskade henne en trevlig helg.

Vill uppmana andra

Emma hoppas att de bilder kontrollanterna tog, tillsammans med resenärernas vittnesmål, ska göra det möjligt för polisen att identifiera gärningsmannen. För henne var det självklart att gripa in när hon märkte hur situationen såg ut.

– Jag har märkt att jag är en sån människa som agerar istället för att bli passiv. När det är en krissituation, då blir jag ganska strukturerad.

Emmas kompis Veronica berättade om händelsen i ett Facebookinlägg efteråt. Emma säger att hon inte fått särskilt mycket beröm, men att det inte är något hon behöver heller.

Däremot vill hon skicka en uppmaning till andra. Den italienska tjejen berättade för henne att hennes släkting varit med om att en person ruskade om hennes barn i kollektivtrafiken – utan att någon ställde upp och sa ifrån.

– Jag skulle verkligen vilja uppmana folk att göra det. Man ska inte låta dem ta den platsen, det är inte farligt att säga ifrån, säger Emma Bergqvist.

Inspektör Johan Bodin vid Stockholmspolisen bekräftar att en anmälan är upprättad om händelsen, och att en förundersökning har inletts.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rasism

Stockholm

Gnesta

Pendeltåg