Kronprinsessparet är borta på mystisk semester

avJosefin Westin

1 av 3

Kronprinsessan Victoria har inte haft ett officiellt uppdrag på nästan 70 dagar.

Hovet har lagt locket på medan kronprinsessfamiljen befinner sig på hemlig ort.

– Det är extremt ovanligt att kronprinsessan är så långt borta från sina plikter och att hon inte kan ge närmare besked, säger Aftonbladets kungliga expert Jenny Alexandersson.

Vet du mer? Kontakta oss!

Senast kronprinsessan Victoria hade ett officiellt uppdrag var den 20 december för Svenska akademin. Det var 67 dagar sedan.

En månad efter kronprinsessans framträdande sågs prins Daniel den 16 januari på Idrottsgalan. Sedan hade han två möten 17 och 18 januari.

Redan dagen efter, den 19 januari, var kronprinsessfamiljen bortrest och missade prinsessan Birgittas 80-årsfest på Drottningholms slott.

– De är tyvärr inte här i dag. De är utomlands för tillfället, sa Birgitta då till Expressen.

”Planerad sedan länge”

Enligt uppgift till Aftonbladet befinner de sig i Florida, USA.

Hovet har inte velat kommentera huruvida Victoria och Daniel och barnen Estelle och Oscar befinner sig utomlands eller inte. När prinsessan Estelle fyllde fem år i går så publicerades gamla bilder. Estelles födelsedagsbilder togs i stället i oktober samtidigt som familjens julkort.

– Det här är en resa som har varit planerad sedan länge. Kronprinsessparet har valt att tillbringa en längre samman­hållen tid med familjen nu när barnen är små, innan prinsessan Estelle börjar skolan, förklarade Ulrika Näsholm, informationssekreterare vid hovet, i går till Aftonbladet.

När Aftonbladet på fredagskvällen når hovet är det fortfarande locket på kring resedestinationen.

– Dom är bortresta under stor del av februari för en privat resa, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.
Var befinner dom sig?
- Det kan jag inte kommentera eftersom det är en privat resa.
Varför är dom borta så pass länge?
- Just nu så har kronprinsessparet små barn och det fanns möjlighet att fokusera mer på familjen och barnen.
Vi har uppgifter om att dom befinner sig i Florida.
- Det är ingenting som jag kan kommentera.

Håller hårt på privatlivet

Frånvaroluckan i hovets kalender fortsätter att gapa tom hela vägen fram till 6 mars då hon ska delta i en kongress om Östersjön på Stockholmsmässan.

– Det är extremt ovanligt att kronprinsessan är så långt borta från sina plikter och att hon inte kan ge närmare besked, säger Aftonbladets kungliga expert Jenny Alexandersson.

Men varför är dom så hemliga?

– Jag tror att det är för att det här går helt i linje med hur kronprinsessan resonerar. Hon vill ha privatlivet helt för sig själv och familjen. Hon och kungen är likadana där. Hon tycker inte att det ska skrivas om dom privat över huvud taget.

ARTIKELN HANDLAR OM