Rysslands varning till USA – strax före anfallet

avMartin Mederyd Hårdh

Ryssland varnade USA för att ett militärt ingripande i Syrien skulle få ”negativa konsekvenser”.

Mindre en timme senare sköts de första amerikanska robotarna mot den regimkontrollerade flygbasen i syriska Homs – och USA blandade sig officiellt in i kriget.

Ryssland ska ha informerats om anfallet i förväg.

1 av 2 | Foto: LUCAS JACKSON / TT NYHETSBYRÅN

FN:s säkerhetsråd sammanträdde bakom stängda dörrar i två timmars tid, sent på torsdagskvällen, för att diskutera gasattacken i den syriska Idlib-provinsen på tisdagsmorgonen.

När dörrarna öppnades kom Rysslands vice FN-ambassadör ut och varnade USA för att ett militärt ingripande skulle få ”negativa konsekvenser”.

– Vi måste tänka på negativa konsekvenser och allt ansvar vid ett militärt ingrepp ligger på axlarna på dem som initierat ett så tvivelaktigt och tragiskt företagande, säger Rysslands vice FN-ambassadör Vladimir Safronkov, efter att ett stängt möte avslutats.

– Titta på Irak, titta på Libyen.

Rysk personal på flygbasen

Mindre än en timme senare hade USA avfyrat de upp emot 60 Tomahawk-robotarna mot den regimkontrollerade flygbasen i syriska Homs.

Enligt uppgifter till CNN ska rysk personal ha befunnit sig på flygbasen – men det är ännu oklart vilken roll de hade.

USA ska ha varit i kontakt med Ryssland flera gånger under torsdagen och förvarnat för anfallet.

Ryssland gick in 2015

Ryssland gick in militärt i Syrien september 2015 – och har understött regimens anfall med lufträder. Deras inblandning innebar bland annat en vändning för Assads styrkor i slaget om Aleppo.

Donald Trump öppnade inledningsvis för att samarbeta med Bashar al-Assad i kriget mot terrorgruppen IS. Men efter tisdagsmorgonens gasanfall hade han en helt annan tongång:

– De här fruktansvärda handlingarna av Assad-regimen kan inte tolereras, sa USA:s president.

Han kallade gasattacken en ”skymf för mänskligheten” – och konstaterade att Assad gått över många gränser.

Tillerson: Tänk om, Ryssland

Ungefär samtidigt gick Trumps utrikesminister Rex Tillerson ut och varnade Ryssland.

– Vi har inget tvivel om att den syriska regimen, under Bashar al-Assads ledning, bär ansvaret för den här fruktansvärda attacken, sa han, enligt AFP.

– Och vi tror att det är dags för ryssarna att verkligen tänka efter noga gällande deras fortsatta stöd för Assad-regimen.

ARTIKELN HANDLAR OM