Uppdraget: Hejda Trumps Twitter-flöde

WASHINGTON Det är svettiga dagar för Donald Trumps stab.

Genom sitt impulsiva twittrande ändrar han ständigt den politiska dagordningen.

Hans personal tvingas till brandkårsräddningar och olika strategier för att hindra hans attacker.

Donald Trump har ända sedan han började sin kampanj för att nomineras som republikanernas kandidat varit belåten med sitt eget twittrande.

Vid ett kampanjmöte i Columbus i Ohio inledde han anförandet med att säga:

– Vet ni vilka som säger åt mig att sluta twittra? Det är era fiender.

Men det är inte riktigt sant för hans tidigare kampanjmedarbetare har berättat om sitt slit för att hålla Donald Trump borta från sociala media.

Knepet var att hålla honom på gott humör genom att förse honom med lovord från vänskapliga medier som Fox News och Breitbart.

”Lönade sig att övertyga honom”

– Om kandidat Trump var upprörd över orättvis bevakning så lönade det sig att övertyga honom om att han fick rättvis behandling från mer lättövertalade medier, säger Sam Nunberg som var kommunkationschef under kampanjen till Politico.

Även om det inte fanns något som kunde hejda den temperamentsfulla presidentkandidaten hade hans stab möjlighet att ringa upp någon och plantera en story eller åtminstone att få några med många följare på Twitter att twittra något uppskattande. Sedan såg personalen till att det nådde Donald Tump.

Eftersom Donald Trump är en omvittnad storkonsument av teve och ofta får sina impulser när han tittar ensam på morgnar och kvällar hände det att hans tweet satte en helt ny dagordning än vad staben planerat.

Det hände exempelvis när Donald Trump impulsivt startade sitt twitter-krig med den tidigare Miss Universum Alicia Machado som anklagade honom för att ha kallat henne ”Miss Piggy”.

”Twittrar när han känner att han inte får tillräcklig mycket uppmärksamhet”

Hans organisation skyndade sig att placera en historia om hur Hillary Clinton förberett Machado för attacken hos Fox News, Breitbart, Washington Examiner och Daily Caller.

De såg också till att deras story twittrades ut.

–Han såg att det var aktivitet så då kände han inte att han behövde svara. Han twittrar när han känner att han inte får tillräcklig mycket uppmärksamhet, säger en anonym källa till Politico.

Under presidentens första månad har hans medarbetare upptäckt att teve-inslag som Trump tittat på plötsligt hade satt en politisk agenda som ingen förutsett.

Det hände när morgonshowen Fox & Friends haft ett inslag om studentprotester på Berkeley universitet mot att den kontroversiella Milo Yiannopoulos skulle tala.

”Vi är inte i Irak för att ta någons olja”

Då bestämde sig presidenten via Twitter att de federala anslagen till universitet som inte tillät alla talare skulle dras in.

Ett par veckor senare stoppade det konservativa konventet CPAC, där Trump själv talade i fredags, Yiannapoulos medverkan.

Hans hot att skicka federala styrkor till Chicago kom bara en timme efter att han sett ett inslag om brottsstatistik på Fox News.

Runt Donald Trump tvingas hans medarbetare till ständiga räddningar, överslätanden och rena dementier.

  • I Mexiko City fick hans minister för inre säkerhet bestämt dementera att USA skulle kalla in militär för att deportera illegala immigranter sedan Trump beskrivit aktionen som en ”militär operation”.
  • I Bagdad tvingades försvarsminister Jim Mattis att dementera Trumps uttalanden om att USA borde ”behålla Iraks olja”. ”Vi är inte i Irak för att ta någons olja”, sa han.

Robert Dallek, som är historiker med tidigare presidenter som specialitet, tycker att det är oroväckande med alla motsägelser och utryckningar:

–Det är som att ingenting som någon säger betyder något eftersom det ändras i nästa minut, säger han till Washington Post.

Ensam

Vill man vara elak skulle man kunna skylla alla oövervägda tweets på Melania Trump.

Ett av problemen är nämligen, enligt Politicos källor, att presidenten spenderar alldeles för mycket tid ensam framför teven eftersom Melania Trump bor i New York på grund av sonen Barrons skolgång.

Han har ingenting som distraherar honom utan tvärtom ger honom oceaner av tid att älta upplevda oförrätter som pyser ut i form av ilskna tweets.

Publisert:

LÄS VIDARE