Smittskyddsläkare: ”Ät inte färsk kyckling”

1 av 2
NYHETER

Smittskyddsläkaren i Region Gävleborg, Signar Mäkitalo, uppmanar nu folk att inte äta färsk kyckling. På kort tid har antalet svenskar som blivit svårt sjuka ökat kraftigt.

”Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling för att minska risken att insjukna i Campylobacterinfektion”. Så skriver Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg, i ett kommande pressmeddelande.

– Det är mitt ansvar enligt smittskyddslagen att informera och ge råd till befolkningen, säger Signar Mäkitalo till TT.

På kort tid har antalet insjuknade ökat kraftigt, samtidigt som myndigheterna inte vidtagit några speciella åtgärder. I stället säger man att det är upp till branschen att lösa problemen, något den inte lyckats med.

– Jag tycker inte att man ska använda svenska befolkningen som en måttstock om vissa åtgärder har effekt eller inte, säger Signar Mäkitalo.

Enligt Mäkitalo kan man bli ”rejält sjuk” av campylobacter.

– Man kan få hög feber, blodig avföring och väldiga magsmärtor. I efteförloppet kan man även drabbas av ledbesvär och om man har otur kan man drabbas av blodförgiftning, säger han.

Om man ändå äter färsk kyckling måste den tillagas väl.

– Man måste vara extremt noggrann, säger Signar Mäkitalo.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kyckling

Livsmedel