Kina varnar om kapprustning med Sydkorea och USA

Uppmanar Nordkorea att sluta med provokationerna

NYHETER

USA och Sydkorea går för långt – och det kommer innebära konsekvenser, uppger Kinas utrikesdepartement.

– Kina kommer vidta nödvändiga åtgärder för att bevaka våra egna säkerhetsintressen, säger Geng Shuang, talespersonen till New York Times.

Dessutom föreslår Kina att Nordkorea ska pausa alla aktiviteter rörande kärnvapen och missiler för att USA och Sydkorea ska sluta upprustningen, rapporterar AP.

Det är uppgifterna om att USA transporterat det kontroversiella missilsystemet Thaad till Sydkorea som nu retat upp Kina.

”Försvarssystemet Thaad är som en sköld som bara leder till utvecklingen av nya sorters spjut. Det kommer bli en kapprustning i regionen ”, skriver regimtrogna nyhetsbyrån Xinhua.

Avfyrningsenheterna och andra delar redan är på plats i Sydkorea, rapporterar AFP. Om allt går enligt plan ska systemet vara fullt funktionsdugligt inom ett år.

Tilltaget fördöms av kinesiska utrikesdepartementet.

– USA och Sydkorea går längre och längre åt fel håll. Det kommer att få kännbara konsekvenser, säger talespersonen Geng Shuang.

Kinesiska medier varnar för att placeringen av Thaad-missilerna kan leda till en brytning med Sydkorea, enligt New York Times.

USA gick ut med nyheten om Thaad dagen efter Nordkorea testskjutit fyra ballistiska robotar ”nästan samtidigt”, enligt nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA. Tre av dem ska ha slagit ner i Japanska sjön, inom japanskt territorium.

Syftet var att öva för att kunna attackera amerikanska militärbaser i Japan. Diktatorn Kim Jong-Un ska själv ha givit ordern att skjuta robotarna som uppges ha en räckvidd omkring hundra mil.

Nu uppmanar Kina Nordkorea att sluta med testskjutningarna. Det för att stävja USA:s och Sydkoreas övningar i området. Om det rapporterar nyhetsbyrån AP under natten mot onsdag, svensk tid.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kina

USA

Sydkorea