Varnar för Trumps budget: ”Slår mot världens fattigaste”

NYHETER

Donald Trump föreslår rejäla neddragningar av det amerikanska biståndet för att öka försvarsbudgeten.

Det uttalade målet är att minska hela regeringsapparaten och ”rensa i etablissemanget”, som Trump lovat under valrörelsen.

Men både kongresspolitiker och internationella hjälporganisationer kritiserar budgetförslaget hårt.

Foto: MANDEL NGAN / AFP
Donald Trump.

Chockbantningen av över 60 olika projekt och biståndsprogram som bland annat utbildnings-, utrikes-, justitie- och finansdepartementen driver är bara några av de förslag från Trumps budgetplan som oroar både politiker i den amerikanska kongressen och internationella hjälporganisationer.

Vattenorganisationen Wateraid, som får bidrag av USA:s biståndsmyndighet USAid, anser att Trumps budgetförslag som presenterades i går ”går stick i stäv med USA:s prioriteringar, med det amerikanska moraliska ledarskapet och med nationella säkerhetsintressen”, enligt ett pressmeddelande.

– De här nedskärningarna är ideologiska, inte ekonomiska; du kan inte balansera budgeten på de fattigaste och mest sårbara människorna på vår planet, säger vd:n Sarina Prabasi.

”Redan på en svältdiet”

Den största ”förloraren” i Trumps budgetförslag ser ut att bli miljöskyddsmyndigheten, Environmental Protection Agency (EPA), som Trump föreslår ska få en budgetminskning på över 30 procent. Det främsta åtgärdsförslaget är att sparka över 3 000 anställda på myndigheten och han vill bland annat också helt avsluta forskningen kring klimatförändringar, enligt tidningen New York Times.

– Myndigheten är redan på en svältdiet, med en barskrapad budget och anställningsnivå. Den föreslagna budgeten kommer att ta ifrån myndigheten dess bröd och vatten, säger John O’Grady, fackbas för det fackförbund där flera av myndighetens anställda är knutna enligt CNN.

”Håll dina triviala små händer borta”

Även förslagen på nedskärningar för forskning på det nationella hälsoinstitutet (NIH) fick politiker att reagera:

”Trump: håll dina triviala små händer borta från nationella hälsoinstitutets oumbärliga uppgift” skrev kongressrepresentanten Jamie Raskin från Demokraterna på Twitter.

”Presidentens budget är en vild attack mot arbetande familjer, mot vetenskap, hälsa, konst och miljö” skrev han också, och uppmanade kongressen att omintetgöra Trumps budgetförslag.

”Vinnarna” i budgetförslaget ser ut att bli försvarsdepartementet Pentagon, den amerikanska armén, marinen och flygvapnet som Trump vill lägga nästan 54 miljarder dollar på, en ökning med tio procent jämfört med tidigare budgetår.

Mindre pengar till FN

Ett annat förslag som väckt ilska är att Trump vill minska det amerikanska bidraget till FN och Världsbanken. Bland annat föreslås i budgetförslaget att FN:s fredsbevarande styrkor ska få mindre pengar från USA. Något som oroar den nye generalsekreteraren Antonio Guterres:

– Abrupta nedskärningar av biståndet tvingar fram tillfälliga lösningar som underminerar styrkan i långsiktiga förändringar, sa Guterres talesperson Stephane Dujarric, enligt nyhetsbyrån Reuters i går.

Han fortsatte:

– Generalsekreteraren håller helt med om det nödvändiga i att effektivt bekämpa terrorism, men anser att det kräver mer än militära medel, sa Dujarric om vad Guterres anser om Trumps förslag att höja den nationella försvarsbudgeten.

Kommer att möta motstånd

Även Trumps republikanska kollegor i kongressen är kritiska till budgetförslaget.

Floridasenatorn Marco Rubio betonar att Trump lär få tufft motstånd av kongressen, som godkänner budgeten.

– Trumpadministrationens budget kommer inte att bli den fastslagna budgeten. Vi gör budgeten. Administrationen ger rekommendationer, men kongressen slår fast budgeten, säger han enligt Washington Post.

Rensa i etablissemanget

Trumps budgetchef Mick Mulvaney beskriver det 53 sidor långa förslaget som Trumps försök att på allvar ”drain the swamp” - rensa upp i etablissemanget - som han flera gånger lovade att göra under valkampanjen.

– Den här budgeten representerar en president som inte står i skuld till någon annan än sina väljare. Han lever upp till sina löften. Vi konsulterade inte några särintressen när vi tog fram den här budgeten. Vi konsulterade inte lobbyister. Presidentens team tog fram den här budgeten och de är vad ni kommer att se i siffrorna, sa han vid en presskonferens i går.

Budgetförslaget är mer kortfattat och vagt än tidigare presidenters budgetförslag, enligt de amerikanska medier som granskat det. Till exempel nämns inte exakt hur många jobb som skulle kunna försvinna från den federala regeringen på grund av nedskärningarna.

Budgeten måste godkännas av kongressen i april, för att sedan börja gälla i oktober.

ARTIKELN HANDLAR OM