21 döda i thailändska översvämningar

1 av 4
NYHETER

Dödssiffran stiger i översvämningarna som drabbat södra Thailand. Totalt har 21 människor nu bekräftats döda.

Samtidigt ökar hjälpinsatserna i de berörda områden.

Ett monsunregn drog in över Thailand i förra veckan och orsakade översvämningar på flera håll i landets södra delar – bland annat på de populära turistöarna Koh Samui, Koh Phangan och Koh Tao. Ovädret kom oväntat. Januari är vanligtvis befriat från kraftiga regn.

Dödssiffran skrevs upp under måndagen, från 19 till 21 döda, rapporterar Reuters. Mer än 330 000 hushåll har drabbats i ovädret.

”Har skickat soldater”

Regnet har slagit mot tolv av 67 provinser – och nu utökar myndigheterna sina hjälpinsatser.

– Vi har skickat soldater, polis och inrikesdepartementet för att avhjälpa situationen, säger Prawit Wongsuwan, vice premiärminister, vid en pressträff, enligt Reuters.

Även infrastrukturen påverkas. En stor flygplats i provinsen Nakhon Si Thammarat har stängts ner på obestämd tid, och tåg mellan provinsen och huvudstaden Bangkok har stoppats.

Problem för gummiindustrin

Dessutom orsakar översvämningarna stora problem för den thailändska gummiindustrin.

– Det här är det värsta på tio år. Översvämningarna är väldigt kraftiga. Problemet i år är att det varit både torka och översvämningar. Det innebär katastrof för gummibönderna, säger Uthai Sonlucksub, ordförande för Thailands naturgummiråd, till Reuters.

Han påpekar att priserna på gummi nu kan komma att skena.

Enligt Thailands meteorologiska institut fortsätter ovädrets härjningar på tisdagen. Människor uppmanas att följa väderprognoserna. Två-tre meter höga vågor kan slå in från havet och särskilt mindre båtar bör ligga kvar vid kajen.

Många skandinaviska turister befinner sig i vissa av de drabbade regionerna. De svenska researrangörerna har inte vidtagit några särskilda åtgärder.

– Våra flyg går som vanligt till Phuket. Det är dit våra charterflyg går. Flygen har gått hela tiden, säger Charlotte Hallencreutz, informatör på Ving.

Vanliga reseregler gäller

För den som exempelvis skulle vilja boka om en Thailandsresa gäller vanliga reseregler.

– Vi fick en väderrapport här på morgonen och det ser bättre ut vädermässigt. Det är till och med lite sol på sina håll, säger Charlotte Hallencreutz på måndagsförmiddagen.

Tui, tidigare Fritidsresor, har inte heller ställt in några resor.

– Vi flyger direkt till Krabi och Phuket. De resorna har inte påverkats. De resor som varit mer påverkade är till Koh Samui med ett par kunder, säger Mathias Bergendahl, nordisk informationschef.