Misstänkte terroristen angrep nattklubben av en slump

1 av 4 | Foto: PONTUS ORRE
Poliser vid nattklubben efter dådet på nyårsnatten.
NYHETER

Mannen som misstänks för nattklubbsmassakern på nyårsnatten i Istanbul valde ut sitt mål av en slump, rapporterar turkiska Hürriyet.

I förhör berättar Abdulkadir Masharipov att han agerade på direkt order från terrorgruppen Islamiska staten (IS).

Abdulkadir Masharipov från Uzbekistan greps i måndags misstänkt för att ha skjutit ihjäl 39 personer och skadat 65 på nattklubben Reina på nyårsnatten.

Nu kommer nya uppgifter om hur attacken gick till.

Reina var inte hans ursprungliga mål. Det berättar han i förhör, enligt uppgifter till tidningen Hürriyet. Från början var det meningen att han skulle attackera människor på Taksimtorget – en folktät samlingsplats i centrala Istanbul.

Ordern kom från Raqqa

Han säger sig ha agerat på uppdrag av IS. Ordern att genomföra ett attentat kom direkt från terrororganisationens högsäte, staden Raqqa i Syrien.

Abdulkadir Masharipov förklarar i förhör att han ändrade sina planer efter att ha besökt Taksimtorget på nyårsafton och konstaterat att det var för svårt att utföra en attack där. Säkerheten var för hög.

Han kontaktade sin uppdragsgivare.

– Jag fick instruktioner att leta upp ett nytt mål i området. Jag åkte förbi Reina vid 22-tiden och det såg ut som en lämplig plats. Säkerheten verkade inte vara lika hög där, säger han, enligt Hürriyet.

”Hämtade mitt vapen”

Han överlade med sin IS-kontakt och de kom överens om att rikta in sig på nattklubben.

– Jag hämtade mitt vapen, åkte tillbaka till Reina och påbörjade angreppet, säger han.

Den misstänkte terroristen uppger att han kom till Turkiet i januari 2016 via Iran. Han slog sig ner i byn Konya där han sattes i kontakt med IS i Raqqa. Efter ett knappt år på platsen gav han sig av till Istanbul för att planera och genomföra sin attack.