Så gjorde Linus Lund till världens mest kriminella stad

avDennis Jörnmark Callstam

Foto: Privat / TT
Linus gjorde Lund till världens mest kriminella stad... eller?

Malmö påstods vara Europas näst mest otrygga stad. Men exilskåningen Linus märkte att statistiken inte stämde, skriver Sydsvenskan.

– Jag rotade lite i det och såg att vem som helst kunde tillföra data, säger Linus till Aftonbladet.

För några dagar började flera olika högerextrema sajter publicera uppgifter om att Malmö skulle vara Europas näst mest kriminella och otrygga stad. Uppgifterna kom från Numbeo, som beskrevs som en statistiksajt.

Men den ”sanningen” var en aning friserad. Numbeos ranking baseras på användares rapporter om upplevd otrygghet, snarare än brottsstatistik. Enligt Linus Trulsson, som följde diskussioner om saken på Twitter, låg Malmö inte ens på topp 30-plats före årsskiftet.

– Så det ser ju ut som att Malmö har blivit upp-rate:at väldigt fort där, säger han.

Blev världens farligaste

Linus bestämde sig för att använda sig av upptäckten han gjort på Twitter till att göra en poäng. Han valde att ge sig på uppgiften att göra universitets- och grannstaden Lund till en otryggare plats än Malmö, och lyckades ganska fort.

– Dels är det en lokalpatriotgrej mellan Lund och Malmö, och jag kallar mig nog Malmökille där. Och sen hade Lund bara tio recensioner sedan tidigare, så tio till gjorde det lätt att knuffa upp Lund, säger han.

Han lyckades ganska fort göra Lund inte bara till Sveriges, utan Europas mest kriminella stad. Och varför sluta där när det gick att bevisa hur opålitlig faktan var? Till sist låg Lund etta i världen – före Caracas i Venezuela.

– Då kände jag mig rätt nöjd. Men min poäng var att visa att något inte är tillförlitligt och sant bara för att det står där, säger Linus.

”Positiv respons”

Linus bor själv i Stockholm, men är uppvuxen i skånska Anderslöv. Han hejar på Malmö FF och besöker ofta den sydsvenska metropolen.

– Jag känner mig aldrig otrygg eller rädd där, säger han.

Däremot förstår Linus att människor kan känna sig oroliga när våldsbrott inträffar i en stad. Men han menar att oron måste vara statistiskt underbyggd, snarare än känslostyrd.

– Men min intention var bara att skoja och blanda humor med kritik. Jag trodde aldrig det skulle bli såhär stort, men jag har bara fått positiv respons, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Lund

Malmö