Tre gripna för inbrott i 16 lyxbilar – kan ingå i BMW-liga

Foto: Pontus Stenberg
NYHETER

Tjuvarna tog sig in på bilhandelns område genom att klippa upp staketet. Sedan krossade de rutorna på 16 BMW-bilar, och tömt dem på teknisk utrustning.

Tre män greps på bar gärning.

Polisen misstänker att de ingår i en liga som kan ligga bakom flera liknande kupper i Mellansverige.

En bilhandlare i Nyköping utsattes för ett fräckt inbrott sent på lördagsnatten. På övervakningskameror kunde ett larmbolag se hur flera personer slog sönder rutorna på inte mindre än 16 exklusiva BMW-bilar. De ska sedan ha stulit teknisk utrustning ur fordonen.

Tre greps av polis

Flera polispatruller larmades till platsen. När tjuvarna märkte att de blivit upptäckta försökte de springa därifrån. De blev dock upphunna, och tre misstänkta gärningsmän i 20-årsåldern kunde gripas av polis.

Brottsrubriceringen är grov stöld. Det första samtalet om det inträffade kom in till polisen strax efter klockan 03.

Polisen: ”Är yrkestjuvar”

Polisen misstänker att de gripna ingår i en BMW-liga. Nu utreds kopplingar till andra incidenter i vad som beskrivs som en stöldvåg i Mellansverige.

För några dagar sedan anmäldes bilinbrott i Örebro och Eskilstuna. Förra veckan kom liknande rapporter från Värmland och Dalarna.

– Det här är återkommande varje år. De kommer under kortare perioder. Man är en vecka på en plats, sen kanske man flyttar till en annan stad, så håller man på där en vecka. Det är tämligen organiserat med ligor som far runt, säger Jan Matern, vakthavande befäl vid Örebropolisen, till TT.
– Jag förutsätter att det finns ett samband med de tidigare stölderna. Det är oftast BMW och det är samma saker som stjäls, säger Ulf Nordqvist.

Stölderna ökar

Under förra året ökade stölderna av dyra fordonsdelar kraftigt i Sverige. I 60 procent av fallen slog tjuvarna till mot BMW-bilar.

Polisen har satt in extra resurser, men det verkar inte hjälpa. Preliminär statistik från branschorganisationen Larmtjänst visar att reservdelsstölderna ökat med 30 procent under årets två första månader.

– Det är tydligt att det här är en väldigt lönsam business, och att det någonstans finns en efterfrågan. Men polisen har gjort mycket kring det här och det har utdömts ganska hårda fängelsestraff. Men uppenbarligen tycker de som håller på med det här inte att riskerna är tillräckligt stora, säger Larmtjänsts vd Mats Galvenius till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nyköping

Brott

BMW