Tusentals IS-offer tros ha sänkts i slukhål

avMartin Mederyd Hårdh

Ett slukhål utanför Mosul tros vara terrorgruppen IS största massgrav, rapporterar flera medier.

Upp emot 4 000 mördade personer kan finnas i hålet. Vissa avrättades först – medan andra ska ha fått gift och tvingats marschera över kanten.

– Folk blev rädda för platsen, det blev en dödens plats, säger Mosul-bon Mohamed Yassin till Sky News.

1 av 3 | Foto: AFP

Slukhålet utanför Mosul var tidigare en populär turistattraktion. Nu beskrivs hålet – som uppges vara runt 400 meter djupt – som en dödens plats.

Terrorgruppen IS kan ha avrättat upp emot 4 000 personer på platsen, enligt uppgifter från irakisk polis, människorättsorganisationer och lokala invånare. Hålet har blivit en massgrav.

Tvingades över kanten

– De brukade ta dit dem med ögonbindlar, med händerna bundna bakom ryggen, säger Mosul-bon Mohamed Yassin, 56, till Sky News.

Han och flera andra vittnar om hur personer ställdes på knä vid hålet, sköts i huvudet och knuffades ner. Hussein Khalaf Hilal, 73, säger att IS-terroristerna också tvingade folk att svälja piller och tvingade dem att gå över hålets kant.

– De ställde upp dem på rad. Tio och tio, femton och femton, säger han.

En tredje man, 40-årige Mahmoud, säger till The Telegraph att han såg hur en buss full av yazidiska män rullades ner i hålet.

Det ska främst vara irakiska poliser, soldater och myndighetsföreträdare som dödats.

Syns på satellitbilder

IS tog kontroll över staden Mosul 2014. Nu när irakiska, kurdiska och internationella styrkor rycker fram och återtar staden, del för del, syns spåren av terrorväldet.

Belkis Wille, Irak-expert vid människorättsorganisationen Human Rights Watch, säger till flera brittiska medier att hon hörde talas om att slukhålet, som kallas Khasfa av lokalbefolkningen, användes som massgrav för runt ett år sedan.

– Khasfa är definitivt en av de största, om inte den största, massgraven som IS skapat i Irak. Och från vad vi har sett är det inte bara en grav utan också en avrättningsplats.

De har löpande granskat satellitbilder på slukhålet och sett hur det har fyllts.

Har erövrat bro över Tigris

Slaget om Mosul har pågått i drygt fyra månader och IS har tryckts tillbaka från stadens östra del.

En stor offensiv mot den västra delen har pågått i en vecka och på måndagen nådde irakiska styrkor fram till en bro som går över Tigris, floden som delar staden. Det rapporterar AFP.

På andra sidan vattnet beräknas runt 750 000 människor sitta fast, med liten tillgång till mat och vatten. De västra stadsdelarna är också mer tätbefolkade – vilket gör det svårare för koalitionsstyrkornas lufträder.

ARTIKELN HANDLAR OM