30 döda i attack mot militärsjukhus i Kabul

1 av 2
NYHETER

Ett 30-tal personer dödades i en avancerad attack mot ett militärsjukhus i Afghanistans huvudstad Kabul i morse.

Efter en självmordsattack ska tre gärningsmän, iklädda läkarkläder, under flera timmar ha skjutit mot människor inne på sjukhuset.

Terrorgruppen IS säger sig ligga bakom attacken.

Efter att en självmordsbomb sprängts vid en sidoentré till militärsjukhuset Sardar Mohammad Daud Khan tidigt i morse, sågs tre gärningsmän i vita läkarrockar ta sig in på sjukhuset och börja skjuta.

Under sju timmars tid ska gärningsmännen ha befunnit sig inne på sjukhuset, beläget i Kabuls diplomatkvarter, och skjutit mot människor.

– Nu har afghanska styrkor kommit för att rädda oss. Några patienter är fortfarande på sina rum, andra har flytt, sa Mortaza Ahmadi, som arbetar på sjukhuset till New York Times då attacken pågick.

Sköts ner

– Våra säkerhetsstyrkor är på plats för att möta terroristerna, sa Sediq Seddiqi, talesperson för afghanska inrikesministeriet en tid efter att attacken blivit känd, enligt Wall Street Journal.

Sjuksköterskan Gul Rahman berättade för tidningen att gärningsmännen och afghanska säkerhetsstyrkor sköt mot varandra i sjukhusets huvudbyggnad:

– Vi är fast här på sjukhuset. Gärningsmännen strider mot säkerhetsstyrkorna i huvudbyggnaden. Vi har hört tre mindre explosioner.

Vid 13.30, svensk tid, sköts de tre gärningsmännen ner av säkerhetsstyrkor, uppger den lokala nyhetssajten Tolo News.

Minst 30 personer är döda efter attacken, och mer än dubbelt så många är skadade, uppger afghanska myndigheter.

Majoriteten av de skadade ska vara sjukhuspersonal, enligt nyhetssajten.

En talesperson från talibanerna twittrade att gruppen, som attackerade sjukhuset 2011, inte var inblandad i attacken. Det är uteslutande afghansk militärpersonal som vårdas på Sardar Mohammad Daud Khan-sjukhuset.

IS tar på sig attacken

Terrorgruppen Islamiska staten, som under en tid försökt etablera sig i landet, har däremot varit snabba med att säga sig ligga bakom för attacken. Skulle uppgiften stämma är attacken terrorgruppens mest sofistikerade i landet.

Den afghanska militären och det amerikanska flygvapnet har sedan en tid tillbaka genomfört flera operationer mot IS-kopplade krigare i de östra delarna av Afghanistan. En amerikansk militärtalesperson uppger för New York Times att man dödat sammanlagt 700 krigare under operationen.

Afghanistans president Ashraf Ghani har fördömt attacken i ett tal som han höll för att hedra den Internationella kvinnodagen. Han kallade händelsen för ”en attack på hela det afghanska folket och alla afghanska kvinnor”, enligt nyhetsbyrån AP.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kabul

Terrorism