Terrordådet i Westminster i London

Attack vid parlamentet i London – minst 3 döda och 40 skadade

Av: 

Christoffer Nilsson

Niklas Eriksson

Oskar Forsberg

Petter J Larsson

Joakim Magnå

NYHETER

LONDON/STOCKHOLM. Stadsjeepen mejar ner fotgängare på Westminster Bridge.

Minuter senare skjuts den misstänkte terroristen med en kniv i varje hand till döds – innanför parlamentets grindar.

– Han hugger en polisman, sen sköts han med två skott framför mina fötter, säger svenska Susanne.

Minst tre människor dödades.

När mörkret föll över Westminster Bridge på onsdagskvällen stod sju dubbeldäckare kvar på bron. En av de ikoniska röda bussarna ska vid attacken ha kört över en kvinna som slungats framför fordonet vid den misstänktes vansinnesfärd.

En annan kvinna hoppade antingen i floden Themsen för att undkomma det framstörtande fordonet eller så slungades hon ner i vattnet efter att ha blivit påkörd.

Hon hämtades upp ur floden vid liv – men svårt skadad.
Minst tre människor dog och över 40 personer skadades när en ensam terrorist gick till attack i London. Tre av de skadade är poliser.

De första larmen om händelserna i London kom vid 15.40, svensk tid, på årsdagen av terroristattentaten i Bryssel förra året där 32 människor dödades.

Enligt de första uppgifterna rapporterades det om skottlossning innanför parlamentets grindar och en kraschad bil utanför. Kort senare klarnade bilden av vad som hänt.

– Attacken påbörjades när en bil som kördes över Westminster Bridge körde och skadade ett antalet människor och tre polismän, säger Mark Rowley vid Londonpolisens anti-terrorenhet på en presskonferens.

– Bilen kraschade sedan nära parlamentet och minst en man, knivbeväpnad, fortsatte attacken genom att försöka ta sig in i parlamentet.

Kraschade – men fortsatte

Mannen som kraschade stadsjeepen mot ett staket sprang sen från fordonet, där han också lämnade minst två skadade efter sig.

Ungefär samtidig lämnade svenska Susanne en presskonferens i parlamentet och när hon klev utanför byggnaden hörde hon smällen från kraschen.

Sen såg hon folk springa mot entrén där hon stod. Hon uppfattade det som att en folksamling och poliser jagade en man med kniv.

– Han kom springande mot oss där vi stod och sen högg han en polisman, säger Susanne.

– Sen sköt de honom, ungefär tre meter framför mina fötter sköt de honom med två skott.

Polismannen som attackerades framför Susanne hette Keith Palmer och blev 48 år. Han dog av sina skador och ska ha knivhuggits flera gånger.

Även den misstänkte terroristen som var beväpnad med en kniv i varje hand, enligt brittiska medier, dog av sina skador.

Susanne blev sedan en av de flera hundra människor som i flera timmar stängdes in i parlamentslokalerna tillsammans med politiker, turister och skolklasser på studiebesök samtidigt som ett enormt polisuppbåd samlades utanför.

”Poliser kom springande med automatgevär”

Bradford Buck, 65, som är på semester i London med sin fru och en vän klev upp ur tunnelbanan och hamnade mitt i dramat utanför parlamentet.

– Vi kom ut från Westminsters t-banestation och det första vi ser är en bil som precis kraschat mot en vägg. Vi såg att en man låg där utan att röra sig, precis vid bilen och poliser kom springande med maskingevär i uppenbart paniktillstånd, säger han till Aftonbladet.

– Plötsligt kom det en massa poliser och tryckte oss undan. De var så många och kom så snabbt att det var helt otroligt.

Vid 23.30-tiden höll Londonpolisen Mark Rowley en ny presskonferens.

– Jag kommer inte att säga något om gärningsmannens identitet i nuläget men vår arbetshypotes är att han har utfört det här inspirerad av internationell terrorism, säger Rowley.

Polisen meddelade i ett tidigt skede att händelsen utreddes som ett terrordåd. Mark Rowley uppgav senare att polisen misstänker ”islamism-relaterad terrorism”.

Samtidigt vårdades flera av de många skadade på sjukhus runtom i London, flera med allvarliga och livshotande skador. Tre av de skadade var franska skolungdomar på besök i London, två av tonåringarna skadades allvarligt.

Rumäniens utrikesdepartement bekräftade också att två rumäner skadats på Westminster Bridge. De två är vänner till Patrick Tracey, 64, som på kvällen väntade utanför St Thomas-sjukhus på besked.

– Jag stod vid London Eye och såg en massa helikoptrar. Någon sa att det hänt någonting och när jag skulle gå till bron för att se om jag kunde hitta dem så hade polisen redan spärrat av den, säger han till Aftonbladet.
– Jag antar att de blivit påkörda av bilen.

Fem sydkoreaner ska även finnas bland de skadade.

Utreder motivet

I nuläget finns det inga uppgifter om några skadade svenskar i attacken. UD Press uppger för Aftonbladet att man samarbetar med ambassaden i London för att informera sig om läget.

Polisbilar, ambulanser och brandbilar fortsatte fram till klockan 21 svensk tid att med sirenerna påslagna och i full fart köra in och ut ur polisavspärrningarna. Parlament Square, dit turister ofta flockas för att ta bilder på Big Ben, fylldes av piketbussar och ambulans

Innanför det kvadratkilometer stora området som stängts av kring Westminster pågick sent på onsdagskvällen fortfarande en omfattande utredning – även om Londonborna på uppmaning av premiärminister Theresa May och borgmästare Sadiq Khan gjort sitt bästa för att återgå till vardagen.

Delar av avspärrningarna togs bort under natten.

Hashtaggen #WeAreNotAfraid – ”vi är inte rädda” – trendade i sociala medier medan Londonborna hyllade sin stad och visade att terrorismen inte skulle besegra dem.

Polisernas arbete fortsatte då för fullt. Mark Rowley uppger att de genomför förhör med hundratals personer, samlar in övervakningsbilder och utför tekniska undersökning på brottsplatserna och på andra håll.

– Vi har hundratals poliser som arbetar med det här och deras fokus ligger på att reda ut gärningsmannen motiv, hur hans förberett sig och om han har haft medhjälpare, säger Mark Rowley.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Terrordådet i Westminster i London

LÄS VIDARE

Attacken i London: Detta har hänt

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrordådet i Westminster i London

London