Terrorattacken i Stockholm

Facebook vägrar ta bort bild på dödsoffer

Av: 

Viktor Adolfsson

NYHETER

Grafiska bilder på ett av dödsoffren på Drottninggatan sprids fortfarande på Facebook. Men de som anmäler bilderna får svar att de ska ligga kvar.

– Det är total brist på ansvar, säger Alexandra Huldén, en av alla som gjort en anmälan på det sociala nätverket.

Efter lastbilsattacken på Drottninggatan i fredags spreds tidigt bilder på skadade och döda på sociala medier.

En särskilt grafisk bild på ett av dödsoffren har fått många att reagera. Bilden sprids fortfarande på bland annat Facebook trots att många anmält den till det sociala nätverkets moderatorer.

Alexandra Huldén anmälde bilden flera gånger.

Enligt flera tips till Aftonbladet har svaret från Facebook varit att bilden inte bryter mot några regler. En av alla som anmält bilden är tvåbarnsmamman Alexandra Huldén.

– Det har varit så mycket skriverier om att de tar bort bilder på ammande kvinnor och så. Men bilder på dödsoffer bryter tydligen inte mot Facebooks trivselregler.

Hon fick svaret från Facebook att bilden inte bryter mot policyn och att Facebook är en plats där man kan ”väcka uppmärksamhet kring frågor man tycker är viktiga”. Det sociala nätverket meddelade endast att de kommer att sätta en 18-årsgräns på bilden och att det kan komma att läggas in en varning.

– Det är total brist på ansvar. Jag förstår att de inte alltid kan kontrollera vad som sprids men när de får in en anmälan och granskar är det självklart att sådant här ska tas bort.

Alexandra skickade tillbaka ett meddelande där hon ifrågasatte beslutet men har inte fått något svar.

Svaret Alexandra fick från Facebook.

”Förstår inte hur någon får ut något”

Hon är också upprörd över hur någon ens kunde ta bilder på döda kroppar vid attacken – och förstår inte alls varför någon skulle vilja sprida dem.

– Det är helt galet. Det är så respektlöst. Det finns inget försvar. Det är bara hjärtlöst. Jag förstår inte hur någon får ut något av att dela en sådan bild.

Fyra personer dödades i attacken, en svensk 11-årig flicka, 69-åriga Lena Wahlberg från Ljungskile, 31-åriga Maïlys Dereymaeker från Belgien och 41-årige britten Chris Bevington som arbetade på Spotify i Sverige. Flera vårdas fortfarande på sjukhus med allvarliga skador.

Aftonbladet har sökt Peter Münster, Facebooks kommunikationschef i Norden, och Facebooks pressavdelning.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Efter hårda kritiken – Facebook lovar rensa

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattacken i Stockholm

Facebook

Terrorism