Kongo: Dödsdömde norrmannen går helt fri

Foto: Marte Christensen / NTB scanpix / TT
Joshua French tillsammans med sin mamma 2014.
NYHETER

Den dömsdömde norrmannen Joshua French kan gå helt fri ur kongolesiskt fängelse – efter åtta år.

Kongo-Kinshasas justitieminister säger till NRK att de ska benåda honom av hänsyn till hans mamma:

– Han blir en fri man.

Efter nästan åtta år i fängelse kan den dödsdömde French gå helt fri. Det har länge varit tal om ett överlämningsavtal med Norge, men nu verkar det alltså som att de kongolesiska myndigheterna benådar honom helt och hållet.

– Joshua French kommer att bli frisläppt, säger den kongolesiske justitieministern Alexis Thambwe Mwamba till NRK.

Beslutet ska vara taget av president Joesph Kabila själv – med hänsyn till Frenchs mamma, som drivit en kampanj för sonens frigivning.

Dömdes för mord på kamraten

Det var i maj 2009 som French och hans vän Tjostolv Moland greps i Kongo-Kinshasa, misstänkta för att ha mördat en chaufför de anlitat. Norrmännen har stått fast vid att de var oskyldiga, men på en bild som de själva tagit står Moland och ler och torkar blod ur fordonet.

French och Moland ställdes inför en militärdomstol och dömdes till döden för spionage, mordförsök och väpnat rån, men bara Moland dömdes för mordet på chauffören.

I augusti 2013 hittades Tjostolv Moland död i cellen de två delade på i militärfängelset. En första utredning kom fram till att han tagit sitt eget liv, men det ändrades sedan till att French mördat sin vän genom att droga och strypa honom – varpå även han dömdes för mord.

Mamman har kampanjat

I domarna pekade de kongolesiska myndigheterna på att French tjänstgjort inom den norska Försvarsmakten fram till 2007 och det hävdades att han varit i tjänst även under sin vistelse i Kongo.

Frenchs mamma har rest fram och tillbaka till Kongo i flera år och berättat om sitt arbete för att få sonen fri på sin blogg. Hon har avböjt att kommentera de senaste uppgifterna till NRK, men skriver på bloggen att flera av sonens medintagna släppts fria de senaste veckorna.

Det återstår en hel del byråkrati innan French kan släppas ut, skriver NRK. Enligt justitieministern Mwamba kan det ske inom en vecka, eller inom loppet av ett par månader. Det enda han garanterar är att det ska ske under 2017.

ARTIKELN HANDLAR OM