39-åringens vänner förvånade efter terrorgripandet

Säpo tipsades om den misstänkte terroristen redan i fjol men kunde inte belägga uppgifterna.

Vänner till den misstänkte terroristen, 39-årige Rakhmat Akilov, blev förvånade när det stod klart att han misstänks ha mejat ned fotgängare i Stockholm med en lastbil.

– Jag såg aldrig några tecken på att han skulle vara fanatisk, säger en bekant.

LIVE-RAPPORTERING: SENASTE NYTT OM ATTACKEN

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Den 39-årige mannen från Uzbekistan är på sannolika skäl misstänkt för terrordådet i Stockholm.

Under en presskonferens på lördagen uppgav Säpochefen Anders Thornberg att man blev tipsad om mannen i fjol. Han fanns därmed i deras underrättelseregister.

– Uppgifterna gick inte att belägga, säger Thornberg.

Fyra dödades och 15 skadades när lastbilen körde in i folkmassan på Drottninggatan vid 15-tiden på fredagen.

Enligt Aftonbladets uppgifter misstänks 39-åringen även ha placerat en hemmagjord bomb i lastbilen.

Innan mannen greps i Märsta på fredagskvällen ska han ha sagt sig vara skyldig till dådet. På sociala medier har han även uttryckt sympatier för terrorsekten IS.

Misstankarna att Rakhmat Akilov är skyldig till dådet har stärkts, enligt rikspolischef Dan Eliasson.

– Utifrån polisiära utgångspunkter finns det inget som säger att vi har fel person, tvärtom stärks misstankarna varefter utredningen fortskrider, säger han.

Vänner och bekanta uppger för Aftonbladet att de har svårt att ta in brottsmisstankarna.

”Inga tecken på fanatism”

En kvinnlig bekant till mannen som Aftonbladet pratar med säger sig vara förvånad och att hon inte kände igen honom från övervakningsbilden som på fredagen förmedlades av polisen.

De träffades vid ett flertal tillfällen förra året i samband med att den 39-årige byggarbetaren utförde ett jobb. Därefter höll de sporadisk kontakt.
– Han var en väldigt intellektuell och påläst kille. Han försökte prata svenska men det blev mest engelska när vi pratade. Jag såg aldrig några tecken på att han skulle vara fanatisk på något sätt utan empatisk och medveten, säger kvinnan.

Vid flera tillfällen ska mannen ha pratat om sin familj i Uzbekistan.
– Han kom hit för att arbeta så att han kunde skicka hem pengar till familjen. Det var därför han var här, säger kvinnan.

”Inte politisk”

Flera bekanta målar upp en liknande bild av mannen. Kvinnan som bor på adressen där mannen är skriven har svårt att tro att han ligger bakom terrorattacken.

– Jag kände honom egentligen inte, utan träffade honom bara när han skulle hämta sin post. Det var flera månader sen sist. Men enligt mig var han en person som bara ville jobba. Han var fyrabarnsfar och jobbade och skickade hem pengarna till sin familj, säger kvinnan.

Allt han pratade var om att jobba mer, uppger kvinnan.

– Han var inte det minsta politisk. Pratade aldrig om att vara en god muslim eller så. Vad jag vet så bad han inte fem gånger om dagen, säger kvinnan.

Norska VG träffade under lördagen en tidigare kollega till mannen. När de lärde känna varandra 2014 ska 39-åringen ha varit i Sverige sedan några månader tillbaka. Rakhmat Akilov beskrivs ha haft helt ordinära intressen och inte gett uttryck för extrema åsikter.

– Det är helt overkligt att han ska ha kunnat göra något sånt här, säger mannen till VG.

Publisert:

LÄS VIDARE